algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Greenpeace s'enfronta al portaavions nuclear George Washington

Durant sis hores impedí que la immensa nau pogués amollar les àncores

104490

Les llanxes de Greenpeace en l'arriscada acció d'ahir al port de Palma.

Greenpeace va mantenir ahir una lluita de més de sis hores amb el portaavions nuclear nord-americà George Washington per tal d'impedir que aquest fondejàs al port de Palma. Tripulació, dos helicòpters "un del vaixell i un de la Policia Nacional espanyola" i, sobretot, els antidisturbis de la Guàrdia Civil amb una intensa càrrega de pilotes de goma avortaren l'operació dels activistes de Greanpeace, que duien a terme la seva resistència pacifíca des de dues llanxes pneumàtiques.

El Govern balear es va adreçar ahir mateix per escrit al president del Govern espanyol, José María Aznar; als ministres d'Afers Exteriors, Josep Piqué, i de Defensa, Federico Trillo, i a la delegada del Govern a les Illes Balears, Catalina Cirer. El president autonòmic, Francesc Antich, va explicar ahir que en aquestes missives, l'Executiu illenc manifesta la seva «preocupació» davant una presència que «no és agradable» i demana explicacions per les causes de l'ancoratge, que ahir eren desconegudes per les màximes autoritats de les Illes Balears i Pitiüses.

Les llanxes de Greenpeace es col·locaren sota les grans ancores del George Washington per evitar-ne l'ancoratge i «reclamar que la població mallorquina no es vegi sotmesa al risc que representen els dos reactors atòmics de 100 megavats que propulsen el portaavions», segons la nota de premsa difosa per l'organització. «La nostra valoració dels fets és positiva en haver-se reobert el debat, que és el que ens proposàvem», va declarar ahir el director de Greenpeace, Xavier Pastor.

Els grup municipal d'Esquerra Unida-Els Verds a l'Ajuntament de Palma va presentar ahir una proposició en què expressa el seu rebuig a la presència de vaixells nuclears a la badia de Palma, exposada al risc de contaminació radioactiva «per les operacions rutinàries de refrigeració» dels reactors nuclears, segons l'exposició de motius del dit text. «Sembla que el Consell de Seguretat Nuclear, el Ministeri de Defensa i Protecció Civil tenen plans d'emergència per fer front a possibles accidents nuclears» en els ports de l'Estat que són «secrets».

De la seva banda, Jordi López i Joan Buades, portaveu d'Els Verds de Mallorca i diputat eivissenc, respectivament, instaren les autoritats a informar sobre l'existència dels dits plans d'emergència. «Exigim la declaració de les Balears de zona desnuclearitzada per part de Madrid».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris