nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

La xarxa elèctrica presenta 130 punts crítics per saturació o caiguda de tensió

Els enginyers industrials reclamen que el gas natural arribi aviat, en gasoducte o en vaixells

El Col·legi d'Enginyers Industrials de les Balears destacà ahir que «la xarxa de transport i distribució d'energia elèctrica de les Balears presenta més de 130 punts crítics per problemes de saturació i caiguda de tensió». D'altra banda, el Col·legi expressà ahir el seu suport al gas natural com a eix del subministrament energètic de les Illes i reclamà la seva arribada a l'Arxipèlag «tan aviat com sigui possible, en gasoducte o a través de vaixells amb una planta regasificadora».

Aquest col·lectiu professional va fer ahir una primera valoració del pla energètic de la Comunitat Autònoma, que actualment està en fase d'estudi de les al·legacions presentades, assenyalant, de manera destacada, que «cada dia de retard en l'arribada del gas natural a les Balears representa un excés d'emissions de tones de diòxid de carboni a la nostra atmosfera».

El Col·legi ha creat una comissió d'estudi del pla que, durant el darrer mes, s'ha dedicat a analitzar-ne el contingut «des d'un punt de vista social i tècnic, no polític». El portaveu de la comissió, Joan Ignasi Frau, explicà ahir que «un pla energètic és vital per a la vida d'un país i la seva repercussió és importantíssima, si bé només ens recordam de l'energia quan ens falta».

Frau indicà que «les Illes presenten una precarietat important de subministrament elèctric respecte de la mitjana peninsular, mentre que el consum és molt superior a la respectiva mitjana de la Península». Per superar aquestes situacions, el Col·legi d'Enginyers Industrials lamenta que el pla atorgui un pes i un protagonisme molt baix a les energies renovables (solar, eòlica, etc.), «quan la Unió Europea preveu per a l'any 2010 un 12 per cent de proveïment d'aquest tipus d'energies».

Pel Col·legi, els punts forts del pla energètic serien: la seva pròpia existència després d'anys amb aquesta assignatura pendent, l'aposta clara pel gas natural, la inclusió d'energies renovables (encara que de manera insuficient, segons la seva opinió) i la detecció i localització de les deficiències de la xarxa elèctrica (amb els més de 130 punts crítics ja esmentats), «que demostra que els problemes que patim no es limiten a la generació, sinó que també corresponen a la distribució. Encara hi ha indrets sense subministrament per manca d'infraestructures».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris