nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

Un 3'13 per cent de la població balear pateix qualque casta de discapacitat

Sa Nostra estima en unes 25.400 les persones afectades al cos, la ment o els sentits

A les Illes hi viuen fins a 25.400 persones que pateixen qualque casta de discapacitat física, psíquica o sensorial; la seva relació demogràfica és d'un 3'13 per cent de la població illenca de dret, segons l'estudi presentat ahir per l'Obra Social i Cultural de Sa Nostra. Andreu Ramis, president d'aquesta entitat, recordà en la presentació de l'estudi que «aquestes persones necessiten i demanen ser beneficiàries de processos d'integració social que cal conèixer, entendre, potenciar i desenvolupar». La despesa real d'aquests processos és, ara mateix, una incògnita; però Sa Nostra ha anunciat la publicació de les dades a inicis de l'any entrant.

El percentatge de discapacitats a les Illes no és molt diferent dels que es detecten a l'Estat o a la Unió Europea, però alguns grups tenen una importància relativa especial. És el cas dels afectats per lesions de medul·la (paraplègics i tetraplègics) per malaltia, accidents de trànsit o laborals, que sumen 2.700 persones. No és una xifra minsa. Segons la naturalesa de la discapacitat, Sa Nostra ha comptabilitzat 15.300 persones amb discapacitats físiques, 4.680 amb discapacitat psíquica (a més de 520 persones amb la síndrome de Down) i 4.900 amb discapacitats sensorials com ara sordesa o ceguesa.

Tot i que encara es desconeix de manera quantitativa el dèficit inversor per a aquestes persones, Sa Nostra considera que «la prestació de serveis preeducatius per a menors, de 0 a 3 anys (...), són ajustats, però suficients», igualment que la prestació de serveis educatius. L'estudi assenyala també que «la prestació de serveis assistencials cobreix les necessitats bàsiques amb uns nivells satisfactoris de suficiència». Això no obstant, l'estudi presentat recorda que «les persones adultes amb discapacitat de naixement o adquirida en la infantesa fan un col·lectiu que planteja problemes específics, ja que no varen ser ateses adequadament en els seus anys d'infància i d'adolescència. Amb relació a elles, s'arrossega a les Balears, com a la resta de l'Estat, un dèficit històric de difícil solució».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris