nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Sobrassada de matances per a tot l'any

La Confraria dels Tastavins va protagonitzar ahir el tradicional ritus de les matances d'hivern

El tradicional ritus mallorquí de les matances roman de cada dia més viu entre els integrants de la Confraria dels Tastavins de Manacor. No en va, any rere any i per aquest temps, la societat dedicada al tast de vins sacrifica un porc per tal de proveir-se durant tot l'any d'exquisida sobrassada, botifarrons, camaiot, ossos salats de porc i tot el que se'n deriva d'aquest animal. Així, els confrares mataren ahir el seu porc encara que amb un cert retard respecte a anys anteriors, ja que enguany el fred ha arribat molt tard i les elevades temperatures han retardat les matances.

Un altra vegada, el molí d'en Roca, seu d'aquesta confraria afeccionada a la col·lecció i tast dels vins que s'ubica per la barriada de Fartaritx de Manacor, esdevingué l'escenari de les matances del col·lectiu. En el corral del molí dels Tastavins, es dugueren a terme totes les fases del ritus de les matances típicament mallorquines. De bon matí, devers les 9.00 hores i malgrat la pluja i el fred, els confrares dipositaren el porc de 180 quilos sobre una banqueta i començaren a escaldar els pèls de l'animal per tal de deixar-lo ben net amb vista al seu escorxament.

Com ja és tradicional a les bauxes d'aquesta confraria manacorina, Joan Lliteres, president del col·lectiu vinater, va preparar els típics doblegats, una mescla de cafè i licors, que cau molt bé en dies de molta fredor. Però la tasca era dura i els confrares havien de prosseguir les matances si volien berenar d'un bon frit matancer. Mentrestant, dins la cuina del molí dels Tastavins, el grup de confrares més cuiners estaven preparant el dinar: un bon arròs brut de matances i el frit que, com és d'esperar, es va acompanyar d'un bon vi negre de la terra.

I és que les matances dels Tastavins, a part de tenir un objectiu lúdic i cultural, com és la recuperació d'una tradició ancestral, també tenen en compte una finalitat ben pràctica: emmagatzemar sobrassada, botifarró i camaiot pels mesos d'hivern. En aquest sentit, cal esmentar que durant les festes de Sant Antoni, la Confraria dels Tastavins organitza un dels més importants foguerons d'aquestes festes patronals. Els confrares munten un fogueró just devora el molí d'en Roca i conviden a torrar llonganissa i botifarró als manacorins, vetlada que està amenitzada amb els balls dels dimonis.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris