muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Els impactes ambientals a Balears són d'un territori 5'5 cops més gran

El desequilibri entre població, consum, recursos i residus supera Bangla Desh

104124

La contaminació i els residus configuren una realitat illenca allunyada de la sostenibilitat.

El nivell de consum de recursos i de producció de residus a les Illes Balears és l'equivalent al d'un territori 5'5 vegades major. Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi realitzat pel geògraf Ivan Murray Mas, que, a més, és el sotsdirector del laboratori socioambiental del Centre d'Investigació i Tecnologies Turístiques de les Illes Balears (CITTIB).

Murray ha realitzat un màster a Escòcia sobre desenvolupment sostenible i aplicació de conceptes de sostenibilitat. Principalment, a l'estudi de Murray s'apliquen, amb una metodologia científica emprada a altres zones de l'Estat i del món, dos indicadors geogràfics: la capacitat i la petjada ecològiques d'un territori. El primer consisteix a quantificar, en relació a la població (resident i flotant, ja que tots són productors i consumidors), el territori disponible per a la producció de béns de consum, l'aprofitament de recursos naturals i l'absorció de residus.

La mitjana mundial d'aquest indicador és d'1'7 hectàrees per habitant. Doncs bé, la capacitat ecològica de les Balears és de 0'67 hectàrees per habitant (dada de 1998). Exemples amb un indicador pitjor que el de la nostra comunitat serien Hong Kong (0'2 hectàrees per habitant, amb un sòl urbà que pràcticament ocupa tot el seu territori) i Egipte (0'5).

Un país superpoblat com Bangladesh té una capacitat ecològica millor que la de les Illes (1). Espanya té 1'4; Holanda, 1'5; i els Estats Units, 5'5. L'altre indicador geogràfic manejat per Murray és, com ja hem dit, el de la petjada ecològica. Aquest indicador tradueix, també en una unitat de superfície per habitant, els béns de consum i els residus produïts per una determinada zona. Les Balears presenten una petjada ecològica de 4'29 hectàrees per habitant. La mitjana mundial és de 2'2 hectàrees per habitant. Al contrari de la capacitat ecològica, com més alt és l'indicador de la petjada ecològica, pitjors són les condicions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris