algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Crònica de l'allargament d'una agonia

Els ionquis de Palma continuen la seva vida aliens als esforços en la lluita contra la malaltia

Una del migdia, carrer de l'Estacada. Ambientació tipus Sarajevo 94. Cases esbucades, enderrocs per totes bandes i el pla Urban planejant sobre la Gerreria. Aliens a tot, Juan i Clara Sánchez es punxen per segona vegada en el dia d'avui (ahir per al lector) dia mundial de la sida. Ells asseguren que «no sabem si la tenim o no, suposam que sí, però no ens en volem fer les proves». La parella presenta un aspecte lamentable. Ella es dedica a la prostitució des de fa molta d'estona. «Jo em vaig injectar droga per primera vegada als catorze anys, ara en tenc 22, i fer de puta és una de les maneres d'aconseguir-la». El seu germà té cinc anys més i un historial delictiu capaç d'empaperar una habitació.

I amb raó, cada dia necessiten 14.000 pessetes en droga com a mínim. «Evidentment, no basta amb el que aconsegueix la meva germana, i tampoc no seria just que ella hagués d'aportar tots els doblers». Per això es dedica a aparcar cotxes, a demanar i també a robar. «Jo no tenc manies, així de clar t'ho dic. Quan els doblers no arriben faig qualque radiocasset o qualque petit robatori al descuit. No estic bé de salut com per poder pegar estirades ni fer atracaments. És massa complicat».

Intentam fer-los fotos, però no volen ni tan sols d'esquena. «Som ionquis, però no volem sortir, pensa que jo em dedic a robar i que la policia em pot reconèixer. Bé, ja em tenen fitxat, però no vull sortir». El cas de Juan i Clara Sánchez són dos casos més dels múltiples que ha arribat a conèixer el capellà Jaume Santandreu. A la seva casa de Can Gazà hi ha 35 malalts de sida que intenten sobreviure com més dignament millor. «De totes maneres, això és molt complicat, perquè actualment als sidosos se'ls ha allargat la vida des del punt de vista mèdic, però no es fa res perquè es pugui millorar la seva qualitat de vida».

De fet, els escassos sidatoris per a terminals existents a l'Illa comencen a contemplar un problema: la gent que els arriba no es mor. «L'únic que s'està aconseguint és allargar l'agonia de tota aquesta gent». Santandreu assegura que «per part de les institucions i administracions manquen iniciatives i creativitat per donar resposta a la nova situació creada, a la cronificació de la Sida».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris