nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Detecten un descens relatiu de malalts homosexuals i augment d'heterosexuals

Diferents ONG presentaren les seves campanyes de prevenció contra el contagi

Serveix de res instal·lar taules petitòries al carrer, en el dia internacional de la sida? Les diferents ONG que ahir posaren les seves parades a la plaça Major de Palma mostren que sí. Les campanyes preventives contra el contagi del VIH han donat fruits, però no tots els fruits han estat igualment saborosos: els col·lectius socials en què es detecten més pràctiques de risc han respost de manera desigual a les advertències de les autoritats sanitàries i les organitzacions no governamentals, segons han admès diversos responsables de la prevenció amb motiu del dia internacional de la sida, celebrat ahir.

Així, el col·lectiu de gais i lesbianes Ben Amics afirma un descens relatiu en el nombre de contagis del VIH, encara que en principi aquesta asseveració ha de ser entesa com una percepció "extrapolada de les xifres que arriben de la Península" atès que a les Illes no existeix encara un registre de seropositius. Aquest ha de ser creat l'any vinent. Se sap que el nombre relatiu d'infectats que ha desenvolupat la malaltia ha davallat en aquest sector de la població, i també entre els drogoaddictes que empren la via parenteral. Mentrestant, s'ha incrementat la taxa d'heterosexuals que pateixen la síndrome.

Però aquests increments o decrements mostren ben poc de la realitat. El director general de Sanitat a les Illes, Josep Pomar, recorda que aquestes xifres són relatives: no s'ha augmentat de fet el nombre de malalts heteroxesuals, sinó que aquest col·lectiu ha deixat de ser minoritari entre els que han desenvolupat la malaltia... que de cada vegada són menys. Aquestes dades, emperò, diuen ben poc. Les Illes desconeixen encara el nombre de persones que cada any es contagien del virus; just sabem quantes persones pateixen la immunodeficiència adquirida. I això sí que ho sabem: les Balears tenim la taxa més elevada d'arreu l'Estat. Això, lamentablement, ja no és cap novetat que sorprengui el lector.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris