muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

La tarifa elèctrica de les Balears no podrà superar la mitjana espanyola

El Govern de l'Estat decreta que el sobrecost insular no serà carregat als clients

96412

La consellera Ramon, el president Antich i Reus, a Son Reus.

El Consell de Ministres aprovà ahir un reial decret que garanteix que la tarifa elèctrica que s'aplicarà a les Balears no serà superior a la mitjana peninsular. El Reial decret desenvolupa la Llei del Sector Elèctric de 1997 que liberalitza el seu mercat. Aquesta liberalització creava un perjudici als sistemes insulars, que presenten un sobrecost en la producció elèctrica, quantificada en un 40 per cent a la nostra Comunitat.

A través de la nova normativa, el sobrecost esmentat no serà carregat sobre els clients de les Illes, on s'aplicarà una tarifa resultant de la mitjana peninsular de preus. Aquesta notícia fou anunciada i comentada ahir per la diputada balear del PP Rosa Estaràs, qui recordà que «actualment, un 75 per cent dels clients illencs paga la mateixa tarifa que a la Península, d'acord amb el principi de solidaritat, amb origen en el franquisme, pel qual els usuaris peninsulars paguen entre tots ells el sobrecost insular. El 25 per cent dels clients insulars són consumidors grans o qualificats».

A partir de l'1 de gener del 2003, i amb la liberalització del mercat elèctric per als usuaris de l'Estat, tots aquests podran elegir la companyia subministradora. En el cas de les Balears, amb el sobrecost esmentat i amb un monopoli efectiu per part de Gesa-Endesa, el compliment estricte de la llei de l'oferta i de la demanda hagués provocat una tarifa elèctrica balear indubtablement més cara que la de la Península.

Estaràs destacà que «el Reial decret aprovat pel Govern de José María Aznar suposa tota una novetat jurídica i una passa més en el compliment del Règim Especial Balear, de tal manera que es garanteix la competitivitat de l'economia balear. Les empreses d'aquí no hauran de carregar amb el sobrecost de la producció elèctrica illenca i, en aquest sentit, estaran en les mateixes condicions que les de la Península. La nova normativa és un reconeixement de la insularitat i la forma jurídica de Reial decret garanteix el compliment de la compensació».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris