nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

El Govern envesteix Gesa perquè crea alarma amb els preus elèctrics

La consellera Ramon acusa Reus d'amenaçar els clients balears sense motiu

La consellera d'Energia i Innovació Tecnològica, Misericòrdia Ramon, criticà ahir molt durament el president de Gesa, Bartomeu Reus, «perquè llança un missatge de por i d'alarmisme contra els ciutadans de les Illes, amenaçant-los amb pujades del preu de les tarifes elèctriques».

Ramon es referia així a les reiterades declaracions de Reus sobre la manca de regulació del sobrecost de la producció elèctrica en els sistemes insulars. El responsable de Gesa ha arribat a dir que la companyia «no té l'obligació d'atendre el creixement de la demanda, encara que sí en té la voluntat». Reus també ha manifestat que «no està gens clar qui finançarà les inversions per augmentar la potència elèctrica. Si les Administracions no compensen el sobrecost, les hauran de pagar els clients». La consellera declarà ahir a Diari de Balears que «Bartomeu Reus sap perfectament que les compensacions econòmiques a les companyies depenen del Ministeri d'Economia, que és el que ha de reconèixer les despeses dels operadors, però el Ministeri fa uns comptes i les companyies, uns altres».

Ramon afegí que «aquestes diferències són el resultat del fet que el Ministeri d'Economia vulgui baixar les tarifes d'electricitat per controlar l'IPC. Així, l'electricitat ha baixat un 2 per cent i, mentrestant, les companyies han augmentat els seus costs. Tot això no es pot girar, com fa Reus, contra el Govern de les Illes Balears ni, sobretot, contra els ciutadans de la Comunitat. Fou la Comissió Nacional de l'Energia la que liberalitzà el mercat elèctric. Li puc ben assegurar que l'Executiu autonòmic no hi participà. Nosaltres podem col·laborar a les negociacions, però, estrictament, es tracta d'un conflicte entre el Govern central i les companyies». Misericòrdia Ramon reconegué a Bartomeu Reus que «manca un decret específic que reguli i compensi econòmicament els sistemes elèctrics extrapeninsulars, però els culpables d'aquesta situació no són els usuaris de l'Arxipèlag. I la tarifa actual serà vigent fins l'1 de gener de l'any 2003, que serà quan els consumidors podran triar proveïdor».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris