cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

Les Balears són la tercera comunitat més solidària de tot l'Estat espanyol

L'informe d'Intermón sobre ajuda oficial al desenvolupament, però, es mostra crític

Les Balears són la tercera comunitat de l'Estat més solidària amb el tercer món, segons l'informe La realitat de l'ajut 2000/2001 de l'organització no governamental Intermón facilitat a Diari de Balears. Pel davant de les Balears tan sols se situen Euskadi i Navarra. La tercera posició es registra en diverses comparacions entre les comunitats autònomes, tot i que a l'hora d'analitzar l'ajuda atorgada pel Govern balear en relació amb el Producte Interior Brut (PIB), la nostra comunitat queda relegada a un quart lloc, superada per Extremadura.

Així, tenim que quan s'analitza el percentatge d'ajuda oficial al desenvolupament de les diverses institucions de les Illes en relació al nostre PIB, Balears registra un índex del 0'04 per cent, tres vegades inferiors als d'Euskadi i Navarra, tot i que superior el de la resta de comunitats autònomes i la mitjana de l'Estat, que és del 0'033 per cent. Si en lloc de fer aquesta anàlisi percentualment, ho feim per càpita, resulta que les institucions balears aporten 1.500 pessetes per habitant i any al tercer món, cosa que suposa el 40 per cent del donat pels navarresos i poc més del donat pels bascs, tot i que més del doble de l'aportat per catalans i gent d'altres vuit comunitats de l'Estat. De fet, la mitjana estatal en l'ajuda de les comunitats autònomes per habitant i any és de 824 pessetes.

Pel que fa a l'ajuda aportada pel Govern balear en relació al PIB de la comunitat, aquesta institució seria la quarta més solidària entre les seves equiparables de l'Estat, tenint pel seu davant la basca, la navarresa i l'extremenya. El Govern balear destina d'ajuda oficial un 0'031 per cent del PIB de les Illes. De ben a prop li seguiria Castella-La Manxa, i després la resta. La mitjana estatal en ajuda oficial respecte del PIB és del 0'02 percent, un 50 per cent menor que la de Balears.

Per habitant i any, el Govern balear aporta 1.169 pessetes al tercer món, tres vegades menys que el navarrès, quasi la meitat del basc i més del doble que la mitjana de tots els executius autònoms de l'Estat, que és de 489 pessetes.

Intermón, respecte de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament, no ja de les Balears, sinó de tot l'Estat i Occident, denuncia «un estancament enfront de l'augment del nombre de pobres». Segons l'organització, «a pesar de les declaracions polítiques reconeixent l'exigència ètica d'acabar amb la probresa extrema, l'ajuda al desenvolupament es troba estancada en termes percentuals i els seus lleus increment no van paral·lels al creixement del PIB que reflexa l'augment de la riquesa en els països desenvolupats».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris