cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
22°

Els pagesos veuen difícil tenir temps per dedicar-se a la neteja dels boscs

Dameto espera que la Conselleria «no contracti només els quatre amics»

Unió de Pagesos i la Federació Agrícola Ramadera Balear, FARB, varen mostrar ahir els seus dubtes sobre la proposta llançada dijous per part de la Conselleria de Medi Ambient de contractar pagesos perquè netegin els boscs i realitzin altres activitats encaminades a la prevenció d'incendis a canvi de veure augmentades les seves rendes.

El coordinador de la Unió de Pagesos (UPM), Joan Mas, tot i que qualificà de «lloable» la iniciativa de l'Administració, afirmà que amb el panorama actual del sector, que es troba en decliu i amb pocs treballadors del camp «fa díficl que es pugui trobar gent que es pugui dedicar a la neteja de boscs i que ho sàpiga fer bé. Fa 50 anys sí que la pagesia netejava les garrigues per fer l'engreixada del porc, la necessitat de dur llenya a casa o fer pastures. Avui en dia, però, les garrigues s'han abandonat perquè no resulten rendibles», informà. No obstant això, Mas assegurà que la proposta del Govern «és una bona iniciativa que pot servir com a complement per gent que tengui temps. Tal vegada els llocs per dur endavant la iniciativa serien les zones de la seca pura i dura, ja que els pagesos es podrien dedicar-se a la neteja de boscs en períodes inactius com puguin ser els mesos d'hivern».

Pel que fa al president de la FARB, Fernando Dameto, afirmà que «tota activitat que ajudi al manteniment dels salaris ens pareix perfecte». No obstant això, exigí a Medi Ambient que la proposta de contractar pagesos «sigui del tot transparent i no es facin contractes només als quatre amiguets de la Conselleria». En aquest sentit, reclamà que es detalli «quant es pagarà per hectàrea netejada, que espeficiquin quin tipus de feina s'ha de fer i a qui es donarà i què es donarà als propietaris de les finques».

Dameto criticà el fet que la FARB s'hagi assabentat d'aquesta notícia per la premsa i reclamà «que la pròxima vegada quan es vulgui fer això es convoquin les associacions agràries». Com se sap, la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, i el director general de Biodiversitat, Josep Manel Gómez, anunciaren ahir la possibilitat de pagar els pagesos, tot i que no s'especificà la quantia, perquè realitzassin tasques de neteja dels boscs per contribuir a la prevenció d'incendis. El Govern puntualitzà que «encara només és una idea que ha de ser consensuada i que si no fos viable se cercarien altres alternatives per a la neteja dels boscs».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris