nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

Diputats de la UE i magribins sol·liciten una història unificada del Mediterrani

La Comissió de Cultura i Educació recomanarà la revisió dels manuals escolars

La redacció d'una història unificada "si més no, consensuada" del Mediterrani amb Europa i els països magribins com a protagonistes és un dels objectius que proposarà al ple de la cambra europea la Comissió de Cultura i Educació que s'ha reunit a Palma des de dilluns fins ahir, dimarts, a l'edifici de Sa Nostra. A aquesta reunió "sota el títol La Mediterrània, complicitat cultural? i amb la presència de la diputada socialista a Madrid Teresa Riera" foren presents membres de 43 països, contemplant no just els estats membres i els de pròxima incorporació a la UE sinó també els països del Nord d'Àfrica.

Les raons per redactar una història comuna són evidents: l'existència de manuals escolars amb versions contràries o contradictòries d'un mateix fet, creades sovint amb l'interès de legitimar una posició d'hegemonia, han arribat a ser «mentides», segons recordà el vicepresident actual de la Comissió, Lluís Maria de Puig.

Aquest intent ha tingut el precedent d'una història europea unificada. Aquella iniciativa es trobà amb les versions «divergents o contradictòries» que De Puig denunciava ahir; el resultat continua inexistent, com reconegueren ahir De Puig i el president de la Comissió, el portuguès Pedro Roseta. Això no obstant, els precedents no descoratjaren els parlamentaris, qui feren una crida per ser «ambiciosos», amb l'assentiment dels convidats Ali Seddiki (president de la Comissió d'Educació i Recerca a Algèria), Hamid Said (vicepresident del Parlament del Marroc) i Fouad Gargouri (president de la Comissió a Tunísia). Segons afirmà Roseta, la necessitat d'aquesta casta de reunions és la de generar un estat d'opinió format sobre el veïnat dels països de l'arc sud: «En alguns mitjans europeus es produeix una percepció negativa de la cultura de l'altra banda del Mediterrani», fet que també es tradueix «en els llibres de text».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris