nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

Aprovada la llei de consells que tant anhelava Munar

El PP recorda que Madrid la durà al Constitucional

83322

Munar no amagà la seva felicitat al president Antich.

J. Torres.

El Parlament balear va aprovar ahir de manera definitiva la Llei de consells insulars, que permet una major capacitat autoreguladora d'aquestes institucions i suposa una important passa en l'impuls d'una nova estructura institucional autonòmica, una de les principals cartes polítiques del Pacte de Progrés. El consell de Presidència del Govern de les Illes Balears i Pitiüses, Antoni Garcias, va titllar de «fita històrica» aquest fet, mentre que el PP s'hi va oposar i va recordar que el Govern de l'Estat durà la norma al Tribunal Constitucional.

A partir d'ara, els consells insulars gaudeixen de doble naturalesa, autonòmica i local, tal com figura en l'acord programàtic del Govern del Pacte. La transcendència política es troba bàsicament concentrada en el Títol II, d'Organització dels consells insulars, i en el Títol III, de Funcionament i Règim Jurídic. La dita organització "o «autoorganització», com resa la norma" permet que la Comissió de Govern sigui composta, a més del president, «per un nombre de consellers no superior al terç del nombre legal d'aquest, lliurament nomenats i separats pel president, que n'haurà de donar compte al ple».

«El Consell Executiu serà integrat pel president, pel vicepresident que designi el president i, com a mínim, per tres consellers executius», diu el text legal. Aquests consellers no electes es designen «atenent a criteris de competència i experiència professionals». Quant als mitjans de control del ple sobre el president, la Comissió de Govern i Consell Executiu, hi ha mocions de censura, debats, preguntes i mocions.

Els consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa i Formentera esdevenen, així, «forces complementàries» i un «referent d'autogovern», segons Garcias. Amb un nou marc jurídic i noves competències, als consells només els cal ara un nou finançament, que estarà en un «termini de sis mesos», segons el president autonòmic, Francesc Antich. Les primeres competències transferides són Ordenació del Territori i Urbanisme i Benestar Social i a continuació vindrà Cultura, Esports i Carreteres.

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, va assenyalar que es tracta de la «millor llei possible», perquè és fruit d'un consens entre totes les forces polítiques «tret d'una», en referència al PP. Munar va dir que la norma que hagués aprovat aquest partit potser seria «més avançada» que l'aprovada ahir i va acusar el PP de «partidisme» per haver-s'hi oposat.

Joan Huguet, diputat autonòmic del PP, va assegurar que la «presumpta inconstitucionalitat» de la norma aprovada és una «greu irresponsabilitat». I tot i que va dir que el PP de Balears no proposarà el recurs, serà el mateix Govern de Madrid qui ho farà d'«ofici».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris