cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Fills de pagesos es constitueixen en cooperativa per no haver d'abandonar la marjal

Fills de pagesos poblers que no estan disposats a veure com s'abandona la marjal, la terra que ja conreaven els seus padrins i repadrins, ara han decidit constituir-se en una nova cooperativa agrària, la SAT Illacamp, i tirar endavant amb l'exportació de la patata. Encara que la temporada passada feren una primera prova exportant 100 tones de patates al mercat holandès, serà enguany quan de bon de veres iniciïn el procés productiu. D'entrada tenen previst conrear 1.000 tones de patates per exportar-les a Holanda i entre 3.000 o 4.000 tones més per vendrer-les al mercat britànic.

Segons explica Biel Gost, un dels membres d'aquesta nova societat agrària, «Illacamp és una cooperativa integrada per gent jove en què la majoria de socis té entre 24 i 26 anys, jo som dels més vells, i en tenc 39». Encara que és el president Gabriel Crespí el més major de tots, «és el pare d'un jove pagès de 22 anys. Ell té 54 o 55 anys i l'escollírem de president, precisament, perquè era el més jove», assenyala.

Gost comenta que «la majoria dels socis "en total són 12" som fills d'agricultors que volem tirar endavant la pagesia i, per això, ens hem vist obligats a ajuntar esforços, per reduir costs i treure una major rendibilitat dels nostres productes». I encara que afirma que aquesta aventura en què s'han enfrescat és «un poc arriscada» després afegeix que «no veim altra sortida, tenim les terres, la maquinària, i la il·lusió. Sabem que no és senzill».

Fins fa poc, Gost estava al capdavant de l'empresa que produïa més maduixes de tot Mallorca, però els preus del Marroc i d'Huelva tirà pel trespol els insulars. Per això aquest pagès decidí deixar de conrear 10 hectàrees de maduixes per sembrar-hi patates. «No podíem aguantar molt més, si no ens va bé ja ens anirem a fer feina als hotels».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris