cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

El retorn dels nostres emigrants es convertí en un «somni realitzat»

Francesc Antich qualificà els arribats com «els millors ambaixadors»

Caracas, l'Havana, Ciudad de Plata, Buenos Aires, Rosario, San Antonio de Padua, totes aquestes ciutats i ben segurament alguna altra més comparegueren al sopar que l'organització de l'operació retorn va fer a Sant Joan. Tots aquells illencs que aquesta setmana arribaren de les Amèriques, el vespre de divendres gaudiren del sopar al costat dels seus familiars que viuen a les Illes.

Molts d'aquells que fa anys partiren a fer les Amèriques tornaven a Mallorca per primera vegada, altres ja hi havien vingut altres cops. També n'hi havia que mai a la vida no havien trepitjat la terra dels seus avantpassats, entre ells Joan Vallés, que ara viu a Ciudad del Plata, però que realment ve d'Alcúdia.

Joan fou l'encarregat de fer el discurs en nom de tots els arribats i les seves paraules d'agraïment al Govern balear se centraren en una sola frase: «El somni s'ha realitzat». Una altra dona filla d'emigrants, Magdalena Rosselló, de Manacor, va expressar a Diari de Balears la seva tristesa perquè no pot tornar: «Partírem quan jo tenia sis anys i el meu germà quatre.

Era el 28 d'agost de 1928 i viatjàrem 25 dies per arribar a Buenos Aires. M'agradaria tornar a Mallorca per sempre, però ho tenc tot allà. Si la meva família d'allà volgués tornar, jo seria la primera a partir». Per la seva banda, Francesc Antich, president del Govern, va dir que «no hi ha millors ambaixadors de les Illes a l'Amèrica llatina que els illencs que un dia hagueren de partir».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris