cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

«Totes les seguretats no eliminaran les incerteses de la nostra vida»

El sociòleg Edgar Morin parlà ahir sobre la mort a Can Tàpera

Edgar Morin parafrasejà Heràclit per expressar que la societat occidental de la fi de segle aprèn a «viure de la mort», una asseveració paradoxal que el sociòleg i president de l'Agència Europea per la Cultura (Unesco) emprà en avançar el contingut del seu discurs Antropologia de la mort a Can Tàpera, en un acte coordinat per l'Institut d'Estudis Catalans, Sa Nostra i Caixa de Sabadell.

No fou l'única paradoxa a què va recórrer en la seva contribució: Morin va partir del fet que «l'home és mortal com la resta d'animals, però és l'únic ésser que creu en una vida després de la mort»; igualment «té por de la mort, però aquest fet no impedeix que hi hagi humans capaços de donar la vida per una ideologia o una tradició».

Entre un pensament exclusiu "l'egocentrisme" i un altre d'inclusiu "el familiar, el social", l'ésser humà ha proposat diverses opcions per afrontar la mort. Les més predicades, aquelles que han parlat d'una altra vida després de l'òbit o d'una metempsícosi (és a dir, una renaixença); la posició nihilista, «tan dura», no suprimeix els dubtes. Precisament, Morin asseverà ahir que «hem d'assumir la condició humana, amb les seves incerteses», perquè «totes les seguretats no eliminaran les incerteses de la nostra vida».

La concepció religiosa de la mort a partir del descobriment del «doble» (sigui la imatge del mirall, sigui la del món dels sons) ocupà bona part de les paraules que Morin adreçà ahir a la premsa: des de la metempsícosi que el budisme intenta trencar a com Occident ha incorporat aquesta creença al seu pensament... sense cercar l'anihilació del nirvana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris