cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

Contra la corrupció es necessita voluntat política, segons Garzón

El magistrat pronuncià ahir una conferència al Cercle Financer

El jutge Baltasar Garzón recordà ahir a Palma que, per lluitar contra la corrupció, no basta amb l'existència de legislació sinó la voluntat d'aplicar les normes. Garzón pronuncià ahir una conferència sobre delinqüència econòmica i corrupció a la Fundació la Caixa, seu del Cercle Financer de les Balears.

Com exemple que no n'hi havia prou amb la dotació d'eines jurídiques, el magistrat recordà la creació de la Fiscalia Especial contra la Corrupció, que, segons ell constituí un gran avançament. No obstant això, matisà que els avantatges de la seva existència es veuen limitats pel fet que és el fiscal general de l'Estat qui determina en quins casos pot actuar. Com que el fiscal general és elegit pel Govern, aleshores, el jutge opina que els «malpensats» podrien sentir-se inclinats a creure que els casos que afectin l'Executiu seran exclosos de l'acció de la Fiscalia Anticorrupció.

La complexitat creixent de la delinqüència econòmica, estructurada com una «empresa», fou una altra de les dificultats en la lluita contra la corrupció que esmentà l'instructor del cas Gal. Aquesta complexitat, augmentada per la globalització que permet la lliure circulació de capitals i per l'existència de paradisos fiscals, requereix una major coordinació entre les administracions de justícia dels diversos estats.

Però, Garzón assenyalà que la col·laboració esdevé complicada en no existir una tipificació supraestatal dels delictes que es persegueixen. En conseqüència, demanà el desenvolupament d'un procés de convergència jurídica en el marc de la Unió Europea. Tornant un altre cop al fenomen de la corrupció, posà de relleu que el finançament irregular dels partits polítics no existeix com a figura penal, fet que dificulta molt la seva persecució judicial. En aquest sentit, exigí l'aprovació d'una Llei de Finançament clara que permeti actuar la justícia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris