nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

«No ens donen subvencions pel fet de voler funcionar com qualsevol casa»

Santandreu defensa la llibertat de moviment

A Can Gazà no accepten les normes imposades per l'Administració "com recorda Santandreu" ells volen que la vida d'allà sigui com a qualsevol altra casa d'aquesta Illa, que la gent pugui entrar i sortir-ne i no haver d'aixecar-se a una hora determinada, això per posar un exemple.

A l'Hospital de Nit s'aixequen a les 7 del matí i a les 11 tothom a dormir. «Però nosaltres no volem assumir aquestes normes i, per això, no rebem subvencions perquè no acceptam les normes que a ells els fan diferents». La cuina de Can Gazà es nodreix dels fruits que dóna la terra que ells mateixos conreen, de les donacions i dels aliments procedents del banc d'aliments. Però no de les subvencions. «Hi ha una persona d'Establiments que té un restaurant i quan compra per a ell també ho fa per a nosaltres, la gent ens ajuda. Ara bé, en darrer terme també compram, encara que poques vegades».

Jaume Santandreu té clar que «una cosa que mai no pot faltar a una casa de malalts és la llet, si no en poguéssim comprar fins i tot la robaríem "assenyala Santandreu" aquí hi ha malalts terminals, n'hi ha que no dormen de tota la nit perquè tenen mal, no els pot faltar un tassó de llet». Sense anar més lluny, a Son Ribas, un centre on homes i dones es rehabiliten de l'alcohol, que també està dins es Secar de la Real, tenen subvencions procedents del Govern balear i, a més, els interns aporten el 35% de la seva paga si és que en tenen, de paga.

Sor Antònia Roig, que és la cuinera d'allà, explica que ells sí que van a comprar verdures, carn i peix per fer el dinar i el sopar. Encara que especifica que la carn que es menja «és la més econòmica. La vedella va masa cara per nosaltres, no hi arribam». A Son Ribas es fa menjar de règim perquè molta gent pateix del fetge. Però, també macarrons i arròs i llegums, paella alguns dies, i carn sempre que es pot comprar a bon preu. Sor Antònia Roig explica que en aquest centre els interns també col·laboren, «al matí en arribar ja he de trobar les patates pelades i tot escurat», apunta. Allà el dinar està enllestit al migdia, no esperen a la 1.30 hores com fan a Can Gazà, com fan a una casa qualsevol d'aquesta Illa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris