cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
25°

Plors i molt sentiment en l'operació retorn

El conseller Antoni Garcias i el director general Pere Fullana, reben mig centenar d'illencs emigrats

Entorn de les set i mitja del vespre el Govern balear i quasi un centenar de persones varen rebre ahir una cinquantena d'illencs que anys enrere varen emigrar a Amèrica o que mai no havien estat aquí, a pesar que els seus pares fossin naturals de les Balears.

Aquesta acció s'emmarca en l'operació retorn que organitza la Conselleria de Presidència, els caps de la qual, Antoni Garcias, que la presideix, i Pere Fullana, el seu director general de Protocol, eren ahir en tan esperada ocasió. Si bé durant un temps el debat polític entorn del cas Formentera va crear confusió de la imatge dels illencs exiliats, ahir la política va passar a un segon pla per donar pas als plors i als sentiments manifestats en abraçades de familiars que feia anys que no es veien.

De fet, va cridar l'atenció que entre la cinquantena de balears retornats no n'hi hagués cap que tingués el lloc de procedència a Formentera, segons la llista de la Conselleria de Presidència. Sí que n'hi havia quatre de la pitiüsa major, altres tants de Menorca i la resta de Mallorca o nascuts a ultramar, però descendents de les Balears. D'aquesta manera, l'acte protocolari quedà immediatament diluït en abraçades i besades, incloses les d'Antoni Garcias i Pere Fullana.

En general, cap dels vinguts no era més jove de 60 anys ni més vell de 90. Precisament aquesta edat tenia Esperança Llabrés Torres, natural de Ciutadella, que ens va contar que «vaig sortir de Menorca quan tenia un any dins el vaixell 'Alfonso XIII'» en espanyol de l'Argentina, que és on resideix, tot i que després va gosar dir unes paraules en menorquí: «En parl un poc, no molt».

Dels qui nasqueren a Mallorca els més veterans són Ramona Grimal Servera, de Palma, que havia vingut el 1980; i Francesc Jaume Salvà, de 85 anys, que des que se n'anà el 1919 mai no havia tornat. El grup estarà 10 dies a un hotel de Can Pastilla i «re/coneixeran» les Balears amb les famílies.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris