cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

Educació retindrà el 40% dels 158.000 milions del pressupost balear del 2001

Tecnologia incrementa la despesa un 40% i atenció ciutadana ho fa amb un 25'5%

Si Educació va ser el departament del Govern balear més afavorit dels pressuposts generals de la Comunitat Autonòma de les Illes Balears (CAIB) del 2000, enguany torna a ser la primera Conselleria quant a despesa pressupostària, en rebre el 40% d'un total de 158.148.559.081 pessetes de què diposarà la CAIB l'any 2001. Innovació tecnològica i atenció ciutadana, amb una pujada del 40% i del 25'5%, respectivament, respecte de l'any passat són les dues línies amb un major increment de despesa. A banda d'Educació, l'altre concepte que defineix l'avantprojecte de llei presentat ahir pel conseller d'Hisenda, Joan Mesquida, és la «base zero».

L'elaboració d'un pressupost de base zero significa un «replantejament total» de la despesa feta fins ara, va explicar Mesquida. Les principals característiques d'aquesta tècnica, procedent dels EUA i que el Govern de Madrid ha utilitzat en diverses ocasions, són: les assignacions fetes l'any anterior no serveixen de referència; no parteix de la continuïtat dels objectius, típica del pressupost per programes, sinó que aquests s'analitzen i prioritzen de nou, i els departaments han de justificar cada petició del pressupost, amb una especificació de cost, beneficis o factibilitat tècnica i operativa, entre d'altres.

«És la primera vegada que això es fa en una comunitat autònoma i s'ha començat a elaborar el pressupost el mes de febrer; això fa difícil repetir-ho cada any», segons el conseller d'Hisenda. És una «tècnica útil quan les actuacions són moltes i els recursos escassos». Els més de 158 milions del pressupost autonòmic pel 2001 suposa un increment de 10.463 milions respecte del del 2000, és a dir, un 7'08% més. Mesquida només va oferir part de «grans xifres» de l'avantprojecte de pressuposts aprovat ahir mateix pel Consell de Govern reunit en sessió extraordinària el dia abans de l'inici del debat de política general.

Les inversions gaudeixen també d'un increment de 3.250 milions, això és un 7% respecte del 2000. Educació, a més de la gratuïtat de l'ensenyament de nins i nines de 3 a 6 anys, disposarà de 7.500 milions per a la millora d'infraestructures i la construcció de nous centres. Els majors increments es produeixen en innovació i tecnologia (40%); atenció ciutadana (25'5%); sanitat (15'8%); medi ambient i políitca energètica (12'2%), i transports, infraestrutures i habitatge (10'8%).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris