cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

L'entorn nacionalista cerca fórmules per evitar el «.es» a les webs

El Govern de Madrid impedeix afegir els distintius autonòmics a les pàgines web

El cas del nou model de matrícules ha regirat els estómacs de molts ciutadans de l'Estat espanyol. Però no només se circula amb cotxes ni per carreteres. També s'hi circula, a internet. A la xarxa, la qüestió es pràcticament la mateixa. El Govern central no permet tenir dominis propis per a les nacionalitats o comunitats autònomes que integren l'Estat espanyol.

El domini és allò que posam al final de l'adreça de la pàgina web i que hauria de servir per distingir una empresa, un organisme, un particular o una pàgina d'un país. Segons ens explica Marc Ordinas, un dels experts que fa feina a cercar alternatives a l'«.es», durant l'expansió d'internet «tant Catalunya, com Euskadi com Galícia varen registrar els seus dominis («.ct», «ez», «gz») a l'organització internacional encarregada de regular-los (ISO), però el Govern espanyol va vetar fer-los servir, votant en contra de la seva utilització, quan amb una abstenció hagués bastat perquè la iniciativa sortís endavant».

Ordinas recorda que «la proposta va sorgir del Parlament de Catalunya i, posteriorment, es va instar la Generalitat a negociar amb Madrid, però no hi va haver fruits». «A Estats Units, al Regne Unit i a Dinamarca, els seus estats i nacionalitats tenen la seva pròpia denominació (les daneses illes Feroe són «.fo»)», explica Ordinas com a al·legació que no seria res de l'altre món permetre a les nacionalitats de l'Estat espanyol disposar de la seva distinció. En l'actualitat, segons l'expert en dominis, «hi ha una entitat que es diu 'llibertat.com' que està mirant la possibilitat de registrar les pàgines web a unes illes oceàniques que tenen com a afegit '.cc' i posar-li davant 'pp', quedant així 'pp.cc', que, tot i que és incorrecte, seria Països Catalans».

Una altra opció per Ordinas «és registrar la pàgina web a Andorra i conformar-se amb el distintiu d'aquest país català o mirar que aquest Estat es responsabilitzàs de l'extensió '.cat' i l'adoptàs». Als balears, però, ens queda l'opció de registrar-nos a Bòsnia, l'extensió de la qual és «.ba».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris