nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Els veïns morosos de les Balears han pagat 200 milions per evitar l'embargament judicial

És l'efecte de la nova Llei de Propietat Horitzontal

La morositat era el principal problema al qual s'enfrontaven les comunittas de propietaris. Fins l'any passat, el deute acumulat pels veïns morosos a les Balears ascendia a uns 800 milions de pessetes. Es tracta d'una quantitat que, segons càlculs del president del Col·legi d'Administradors de Finques a les Illes, Jaume Morey, podrà recuperar-se en un 70 per cent en el termini de tres anys.

De moment, i després de 18 mesos d'aplicació de la nova normativa, les comunitats de propietaris han cobrat uns 200 milions que deuen els veïns morosos, la qual cosa suposa entre un 20 i un 30 per cent de la quantitat global. «La futura llei ha influït de manera notable en la recuperació de les factures no abonades pels veïns.

De fet, l'element coercitiu més rellevant que recull la llei és la possibilitat de l'embargament de l'habitatge, i aquest és un element clau perquè ningú no desitja quedar-se sense pis», afirmà Morey. El Col·legi d'Administradors de Finques de Balears agrupa uns 350 col·legiats que representen una mitjana de cent comunitats de veïns cada un.

«Pagar la comunitat ocupava el darrer escaló en l'escala d'obligacions d'un veí, però la situació és totalment distinta des que entrà en vigor la nova llei», digué Morey. La nova Llei de Propietat Horitzontal, en vigor des del 18 de març de 1999, permet que els veïns morosos del·liberin i assisteixin a les juntes de propietaris. No obstant això, no tenen dret a vot.

A més, segons recull l'article 12 de la llei, la convocatòria de la junta ha de contenir una relació dels propietaris que no estan al corrent dels pagaments dels deutes vençuts de la comunitat. Jaume Morey assegurà que els afers judicials d'aquesta naturalesa «van molt més ràpids que abans».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris