nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Els polls tornen a envair els col·legis d'infantil i primària a les Illes Balears

Sanitat creu que un 80 per cent dels centres educatius detecta aquests paràsits

«Li va esclatar sa pollera», deien les rondalles; però actualment n'esclaten a escarada. La hipòtesi de treball que empra la Conselleria de Sanitat és la següent: al voltant del 80 per cent de centres educatius de les Illes Balears registren casos d'alumnes amb paràsits pediculars, és a dir: polls.

No hi ha encara xifres certes, atès que l'aproximació epidemiològica és just un projecte; això no obstant, la presència dels polls i dels seus ous "les llémenes" és ja habitual a les escoles de les Illes. Hom ignora la raó perquè els polls tornaren, ara fa algunes dècades, després d'haver minvat la seva incidència a la dècada de 1960. La major mobilitat de la població infantil entre les àrees de la llar i l'escola pot ser una de les causes, atès que en l'actualitat la higiene personal dels infants acostuma a ser elevada en relació a dècades anteriors. El director general de Sanitat, Josep Pomar, confirma que la incidència dels polls «es reduïa abans a zones marginals, però ara ha creuat les barreres socials».

La higiene, emperò, és encara el millor sistema per prevenir els polls; en un termini de dues o tres setmanes, la Conselleria de Sanitat editarà material informatiu "de prevenció i de tractament" destinat als pares més una ampliació per als docents. Aquest departament autonòmic efectua ara una recerca per trobar els productes antiparasitaris més recomanables al mercat; en principi "segons ha explicat el director general d'aquesta àrea, Josep Pomar" s'han de desestimar els xampús en benefici de les locions capilars.

Però a més sembla recomanable passar els cabells amb dues parts d'aigua i vinagre i emprar pintes de pues juntes per retirar les llémenes. Finalment, cal rentar la roba emprada amb aigua ben calenta (50 graus o més); aquelles peces que no puguin ser netejades d'aquesta manera poden ser desinfectades guardant-les en bosses de plàstic hermètiques durant 12 dies.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris