nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

El nacionalisme reflexiona sobre la hispanitat i es mostra solidari amb les víctimes del genocidi

Es Pinzell acollí un acte amb crítics sud-americans

Mentre desenes de governs i centenars d'institucions celebraven ahir el Dia de la Hispanitat, des de Tierra del Fuego a Nova York, gent del carrer amb diferent perspectiva històrica va aprofitar la jornada per reflexionar i solidaritzar-se amb els pobles que han estat víctimes «del genocidi imperialista espanyol», com ho va definir ahir l'activista cultural i periodista, Tomeu Martí.

Precisament, la plataforma independentista Alternativa per Mallorca va fer un acte de reflexió sobre el que anys enrere, no fa tants, era el Dia de la Raça. Al vespre, a l'espai ludicocultural d'Es Pinzell, en el carrer de les Caputxines de Palma, en un acte organitzat per Alternativa per Mallorca, independentistes i persones arribades de l'altra banda de l'Atlàntic varen fer una taula rodona de l'altra cara del Dia de la Hispanitat, amagada per la major part dels mitjans de comunicació estatals.

Per això, hi varen acudir el maputxe Héctor Pavelic, que viu a Mallorca i està demanant asil polític a l'Estat espanyol, i el peruà exiliat Jaime Zambrano. «A tot arreu hi ha dues visions "explica Palovic", l'espanyolista i l'altra. A Xile els espanyols varen aniquilar les ètnies quítxua, aimara, i rapa-nui. Els criolls intentaren acabar amb els maputxes, amb l'ajuda dels Estats Units, però ara som 3 milions purs i 6 milions mixts, dels 9 milions de ciutadans xilens. És per això, que el Dia de la Hispanitat tan sols se celebra a Xile entre els governants, els militars i el seu entorn».

Per aquest maputxe, «hi ha similituds entre els maputxes i les minories xilenes i els catalans i les minories espanyoles. Aquí, a pesar de les engrunes de les autonomies, heu d'admetre uns símbols espanyols. Igualment, els estats espanyol i xilè manipulen el concepte de terrorisme. Una diferència seria que aquí els catalans no viuen a reserves». Finalment, per Tomeu Martí, «la celebració del 12 d'octubre no pot ser mai tal, sinó que ha de ser una commemoració o una recordança que en nom de la idea d'Espanya s'ha comès el genocidi més gran de la història de la humanitat, fins i tot, major que l'holocaust nazi».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris