nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Més de 150.000 persones a les Illes Balears fan feina en horaris «inusuals»

El turisme i serveis bàsics concentren treballadors els diumenges, festius i vespres

Milers de persones del sector del comerç no varen acudir a la seva feina el passat dimarts en protesta pel decret del Govern central que fa comptes augmentar els festius i diumenges en què es faci feina i permetre la llibertat d'horaris. Però treballar en festius, diumenges o fora de l'horari habitual no és cap novetat per a, almenys, entre 150.000 i 175.000 treballadors de les Balears (entre autònoms i assalariats), «la majoria dels que hi ha "d'un total de 410.000"», segons Rafel Borràs, de Comissions Obreres.

Això es dedueix arran de les dades d'ocupació per sectors facilitades per l'Institut Balear d'Economia, encapçalat per Antoni Balaguer. La major part dels qui fan aquests horaris treballen al sector turístic (uns 90.000). Ara bé, aquesta problemàtica es dóna a comptades zones de l'Estat, fonamentalment a la costa i no a l'interior, des d'on es legisla amb una perspectiva diferent. L'estructura econòmica illenca, que es basa en l'oferta recreativa i d'oci als 10 milions de turistes anuals que ens visiten, fa impossible evitar aquest sacrifici per als treballadors.

Segons Borràs, «això fa que els afectats no puguin compassar la jornada laboral amb la vida social, ja que el diumenge continua sent diumenge i els festius, festius». Borràs lamenta que «aquest problema no tengui una solució d'arrel, perquè s'han de fer aquestes feines. En tot cas s'ha de negociar via conveni col·lectiu, però al cap i a la fi, no hi ha més remei que fer certes feines els dies festius i diumenges». «En altres sectors, com al comerç, ens oposam que sigui així, perquè seria injustificable i indesitjable, i és per això que dimarts varen protestar contra el decret del Govern», adverteix el sindicalista.

Segons Borràs, «els principals sectors afectats per aquesta mena d'horaris són l'hostaleria, en general, els serveis turístics, el transport, la restauració, l'oci, i d'altres bàsics com la sanitat, la seguretat pública i la privada».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris