nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

Descobreixen irregularitats en el finançament de l'operació Vaixell

Una auditoria revela que l'aigua de l'Ebre és cinc vegades més cara que la dessalada

80358

L'operació Vaixell va ser una de les sonades de la darrera legislatura.

Els ciutadans de Palma i Calvià hauran de continuar pagant l'aigua que consumiren durant l'operació Vaixell a 441 pessetes per metre cúbic fins a l'any 2006, cinc vegades més cara que l'aigua de la dessaladora. Així es desprèn de l'auditoria que l'empresa Faura Casas ha elaborat per al Govern balear en el consorci d'aigües de la badia de Palma dels exercicis 1995, 1996, 1997, 1998 i del període comprès entre l'u de gener i el 30 de juny de 1999.

El Govern de les Illes Balears ha demanat auditories a tots els consorcis i entitats en les quals participa i aquesta és una de les primeres que han estat enllestides. Segons l'auditoria, «el cost total de l'operació duita a terme pel Consorci se xifra en 7.365 milions de pessetes». «Del cost de l'operació de compra, transport i distribució d'aigua procedent del riu Ebre, només el 35% ha estat satisfet durant la prestació del servei. La resta del cost s'ha diferit mitjançant la formalització d'un préstec de 4.302 milions de pessetes per ser amortitzat fins a l'exercici del 2006, i comporta una despesa financera estimada en uns 1.441 milions de pessetes».

Els auditors han mostrat la seva duresa afirmant que «la pràctica de diferir el cost d'unes despeses corrents a exercicis posteriors a aquells en què la despesa s'ha suportat no pot ser considerada com d'una gestió adequada». «Així mateix, destinar una operació de préstec a finançar despeses ordinàries és una pràctica no permesa per la normativa reguladora de les hisendes locals a la qual, atès el caràcter de consorci local, s'ha de sotmetre l'ens auditat».

També s'assegura que «el fet que el Consorci sigui titular de l'endeutament formalitzat per diferir parcialment el pagament del cost de l'operació indicada provoca que els ajuntaments de Palma de Mallorca i Calvià hagin de respondre de la càrrega financera d'un préstec el qual no ha estat sotmès als tràmits d'autorització o comunicació, ni a les limitacions a la capacitat d'endeutament dels municipis, a què s'hauria de sotmetre si l'operació hagués estat tramitada directament o avalada pels indicats ajuntaments en els termes prevists per la Llei reguladora de les hisendes locals, la qual cosa suposa que es pot estar utilitzant la figura del consorci per eludir les obligacions».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris