cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Guterres: «La relació UE-Magrib és frustrant»

El president Antich reivindica el reconeixement de la insularitat en la política europea de desenvolupament

La sinceritat va ser el tret més destacable de la intervenció que el primer ministre de Portugal, António Guterres, va fer ahir en la sessió inaugural del II Fòrum Formentor que se celebra des d'ahir a l'hotel del mateix nom. «La solució dels conflictes a la Mediterrània passa per un espai de seguretat col·lectiva que desenvolupi la cohesió econòmica i la justícia produeix frustració; sense això no vencerem la injústicia i amb tota sinceritat, produeix frustració el fet que estem tan endarrerits en això», va assegurar Guterres amb un to obertament autocrític.

D'altra banda, el president del Govern de les Illes Balears Francesc Antich també va dotar d'un cert to reivindicatiu el seu parlament de benvinguda a les personalitats polítiques i del món empresarial i comunicacional presents en aquest esdeveniment organitzat per la Fundació Repsol-YPF i que en la seva segona edició s'han congregat a Mallorca sota el lema La seguretat a la Mediterrània.

Concretament, Antich va parlar de dos elements per a la reflexió comuna: reconeixement de la insularitat i «una reivindicació de les polítiques europees de desenvolupament», d'una banda, i un «impuls» del procés de construcció mediterrània, en aquest mateix sentit, en la pròxima Conferència Mediterrània de Marsella, el mes de novembre.

El dirigent lusità la assenyalar que les relacions que manté la Unió Europea (UE) amb el sud de la Mediterrània avancen «molt lentament» tant pel que fa a acords bilaterals com en cooperació econòmica i cultural. El diàleg «és molt avantatjós» per a la UE, que és un espai integrat i desavantatjós per al Magrib que negocia amb el continent europeu com a espais individuals i, per tant, de manera desigual.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris