nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Axel Kahn defensa l'enginyeria genètica per eradicar la fam

El biòleg obrí les conferències de Sa Nostra i IEC a Palma

Cal que, les pròximes dècades, la producció d'aliments es multipliqui per dos per satisfer les necessitats de la població. Aquesta afirmació, de ressonàncies malthusianes, definí ahir l'eix emprat pel prestigiós expert en bioquímica molecular Axel Kahn per obrir a can Tàpera el cicle de conferències A Cavall, organitzat per Sa Nostra, l'Institut d'Estudis Catalans i la Fundació Caixa de Sabadell.

Al llarg d'aquest mes, antropòlegs, científics i filantrops coincidiran en aquest espai (virtual, atès que totes les conferències són emeses per internet) per tractar d'algunes de les principals plagues del segle que ara s'exhaureix: la fam, el concepte de la mort, la guerra, la sida i altres malalties cròniques. Entre els convidats destaquen, a més de l'esmentat Axel Kahn, l'antropòleg Edgar Morin (de la Unesco) o el valedor de la Fundació Ramón Areces, Federico Mayor Zaragoza.

La conferència inaugural d'Axel Kahn "amb el títol El repte alimentari" partia ahir d'un supòsit: que la fam no era un fenòmen estès a Europa a començament del segle XX. Això no obstant, a pesar que la població ha augmentat entre tres i quatre vegades des d'aleshores, Europa encara exporta aliments. Però actualment «just» hi ha 15 milions de quilòmetres conreats arreu del món, i no s'espera que aquesta àrea es pugui incrementar en les pròximes dècades, mentre que, d'aquí a uns 30 anys, la població ultrapassarà els 2 bilions d'habitants actuals. Cal que, les pròximes dècades, la producció d'aliments es dupliqui; però "segons la tesi defensada per Kahn abans de la seva conferència" les tècniques emprades (a partir de la revolució verda) per augmentar la producció alimentària poden ser insuficients: a més «l'aigua escasseja, el sòl s'erosiona, es fan servir massa fertilitzants i massa pesticides, fins al punt que el problema és més aviat limitar-ne l'ús i no augmentar-lo».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris