nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

Gesa entra en el paquet de vendes previst per Endesa per la fusió amb Iberdrola

La unió de les dues grans companyies les obliga a desfer-se de 16.000 megavats

Gesa ha entrat en el paquet d'actius que Endesa posarà a la venda si es culmina la seva fusió amb Iberdrola. La unió entre les dues grans companyies elèctriques presenta un entrebanc que caldrà corregir: ambdues juntes superen el 80 per cent del mercat elèctric estatal, la qual cosa suposaria l'incompliment de normatives espanyoles i europees en matèria de competència i monopolis.

Per ajustar-se a aquestes normatives i poder fer efectiva la fusió, Endesa i Iberdrola es veuran obligades a desfer-se d'una capacitat de generació, entre ambdues, de 16.000 megavats. Aquesta potència és l'equivalent a la instal·lada per Iberdrola a tot l'Estat. La d'Endesa és de 22.500 megavats.

Segons han apuntat fonts solvents, els mercats als quals renunciaria Endesa serien les Balears (la qual cosa suposaria la venda de Gesa), Aragó, les Canàries i Cantàbria, mentre que Iberdrola abandonaria Madrid (compartit amb Unión Fenosa), Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Múrcia i Navarra. Endesa i Iberdrola es reparteixen Extremadura, que també deixarien. Sembla que la companyia resultant de la fusió se centraria a Catalunya, Andalusia (mercats d'Endesa), País Valencià i País Basc (mercats d'Iberdrola).

El fet que Endesa i Iberdrola es vegin obligades a desfer-se de 16.000 megavats situa Gesa en el punt de mira. Els 1.150 megavats de potència instal·lats actualment a les Balears (sistemes Mallorca-Menorca i Eivissa-Formentera), i que seran més de 1.400 en el 2004, donen molt de joc a l'hora de quadrar la potència a la qual han de renunciar. A més, cal recordar que Gesa és una de les filials més rendibles del grup Endesa en relació a la seva dimensió, amb uns beneficis superiors als 10.000 milions de pessetes anuals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris