nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

Sanitat demana a les dones gestants o en edat fèrtil que es facin la prova del VIH

Un tractament precoç pot reduir el risc d'infecció al nadó fins al zero per cent

«Tota dona en edat fèrtil que vulgui o pugui quedar embarassada haurà de fer-se la prova que determinarà si està infectada amb el virus de la sida». No és cap ordre d'un govern totalitari, sinó una bona recomanació per part de la Conselleria de Sanitat, que ha encetat una campanya informativa respecte d'això; perquè gairebé un 2 per cent dels casos de sida detectats a les Illes s'han produït pel contagi entre mare i fill.

La xifra no és minsa si pensam en els 1.609 casos acumulats en les estadístiques balears entre 1981 (any en què es va descriure la malaltia) i 1999. El fet que el darrer any just un infant va néixer amb la malatia desenvolupada pot ser una bona notícia; però aquesta bondat queda esvaïda en saber que desconeixem el nombre de mares portadores del VIH que el poden transmetre als seus fills de manera que aquests desenvolupin la malaltia.

La detecció precoç de la infecció en la mare és vital: el tractament farmacològic retroviral pot fer davallar el risc d'infecció d'un 20 per cent dels casos fins a un 5 per cent; en situacions de part, es pot minvar el risc gairebé fins al zero. Els avantatges són evidents.

El director general de Sanitat, Josep Pomar, recordà ahir que «hi ha protocols de tractament per a la dona infectada amb el VIH perquè la càrrega viral davalli de manera que en el moment del part aquest risc pugui ser considerat de zero». En els casos de risc especial, una cesària pot ser recomanable. I sempre queda la solució radical de la interrupció voluntària de l'embaràs, que ahir fou esmentada de mala gana en la presentació de la campanya sanitària.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris