cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

Aquells desconeguts estanys de sal que inunden el sud de la nostra illa

Les salines, blanques com la neu, decoren l'extrem més baix de les terres mallorquines

La seva blancor enlluerna els ulls del curiós que s'atreveix a contemplar-la. Una salina és un indret extens i poc profund d'on s'obté sal gràcies a l'evaporació de l'aigua. A Mallorca se situen arran de mar, ja que d'aquesta manera es poden aprofitar els 35 grams per litre de clorur sòdic que té l'aigua marina. El mes de maig la bomba comença a treure aigua de la mar i l'estira cap a la sèquia que, com una serpent, la condueix als estanys de la salinera. Aquests estanys, que vists d'enfora semblen una albufera gelada a trossos, són els que contenen enormes esplanades de sal que esperen el moment de la seva extracció.

Quan l'aigua ha arribat als estanys és conduïda als encalentidors naturals perquè arribi a tenir la temperatura adequada, uns 24 o 25 graus centígrads, per a l'obtenció de la sal. «Quan s'ha arribat a aquesta temperatura és quan l'aigua comença a treure la sal», explica Sebastià Vidal, encarregat de la salinera de s'Avall de la Colònia de Sant Jordi.

Un cop s'ha obtingut la gradació desitjada, l'aigua passa a uns estanys on es conserva a 18 o 19 graus de temperatura. Quan la concentració del mineral ha arribat als 235 grams per litre d'aigua comença la precipitació de les sals. De la solució inicial se'n separa primer el carbonat càlcic i les sals de ferro. És llavors quan l'aigua agafa un color vermellós. La segona etapa, que se centra en la separació de l'anhidrita i el guix, es du a terme quan s'ha evaporat el 80 per cent de l'aigua. Llavors ja es pot passar a la fase final d'obtenció de sal, que té lloc als dipòsits anomenants cristal·litzadors i que comença quan ja només queda un 10 per cent del volum inicial d'aigua.

La definitiva extracció de la sal comença el mes d'agost. «Només es fa una extracció cada any i se'n treuen unes 1.500 o 1.800 tones, que es destinen purament al mercat illenc», explica Sebastià Vidal. Part d'aquesta sal es destina a les indústries i part al consum humà. La primera notícia d'extracció salinera a Mallorca ens ve del segle IV abans de Crist, quan els mercaders púnics explotaren comercialment les salines de la Colònia de Sant Jordi, que encara avui funcionen.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris