cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
20°

Almanco 36 tortugues han encallat enguany a les Balears per l'acció humana

La meitat s'han trobat mortes, la majoria, víctimes d'ham de palangres

Almenys 36 tortuges han encallat enguany a les costes de les Illes Balears, una xifra que quasi dobla el nombre d'exemplars localitzats en tot l'any passat, que foren 20. Així ho va assegurar ahir a Diari de Balears Gloria Fernández, coordinadora del programa de conservació de tortugues marines de Marineland. El nombre tan elevat de tortugues trobades ha provocat que Marineland vagi desbordat de feina. Actualment només en aquest centre es troben més d'una dotzena de tortugues que estan sent tractades com a conseqüència de les ferides que presenten, algunes de les quals precisen intervenció quirúrgica. Sense anar més lluny, diumenge passat Salvament Marítim trobà una tortuga ferida en aigües de Punta Portals i ahir Marineland esperava l'arribada d'una altre procedent d'Eivissa, illa on en les darreres setmanes s'han localitzat cinc exemplars ferits. Pròximament els biòlegs del parc aquàtic han d'amollar quatre exemplars.

Devers la meitat de les tortugues trobades enguany ja eren mortes, la majoria a causa de les ferides per empassar-se els hams dels palangres, el seu pitjor enemic. La resta d'encallaments han estat produïts per ingestió de plàstics; per les ferides provocades per les hèlixs de les embarcions o perquè han quedat travades en grans plàstics. Tanmateix, les tortuges aparegudes ferides o mortes a les costes de les Illes, tenen com a conseqüència directa, en tots els casos, l'actuació de l'home.

De les 36 tortugues trobades, 20 han estat localitzades en el litoral de Mallorca, 10 més a Menorca i sis a Eivissa. Gloria Fernández lamenta que ja en un principi «la meitat de les tortugues que es troben són mortes o agonitzen pel camí». No obstant això, per fortuna, entre el 70 i el 75 per cent dels exemplars que entren a Marineland aconsegueixen sobreviure.

Per Hernández, el fet que enguany s'hagi disparat el nombre de tortugues trobades a la deriva no significa que hi hagi més mortalitat, sinó que pot estar relacionat en la potenciació de la campanya de captures de tortugues i «perquè cada any hi ha més conscienciació entre les persones, les quals avisen les autoriatts quan veuen un animal malferit». En aquest sentit, la responsable de Marineland explica que enguany s'ha comptat amb la col·laboració del centre de recuperació de fauna silvestre de Menorca, que pertany al GOB i amb el Consell d'Eivissa a través dels guardes forestals. Així mateix, Marineland disposa també de l'ajuda del parc de Cabrera amb una subvenció de cinc milions de pessetes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris