nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

Satisfacció amb el funcionament de la nova presó després del seu primer any

Aquest centre facilita ara molt més el control dels reclusos i la seva reinserció

Ja fa poc més d'un any que funciona el nou centre penitenciari de Palma, i sembla que el canvi d'edifici no ha alterat els presos, sinó que ha millorat qualitativament el seu control, com també la seva convivència dins el recinte. El subdirector del centre, Jesús del Río, declarà al nostre diari les millores que ha suposat el nou emplaçament no tan sols per als reclusos sinó també per al treball dels funcionaris penitenciaris.

La nova presó ha aconseguit una gran reducció dels aldarulls i dels enfrontaments entre els presos. Dues en són les causes fonamentals: la major amplitud d'espai i les noves instal·lacions esportives i socioculturals. La nova distribució en 14 mòduls, molt diferent de les 3 galeries que hi havia abans, facilita la classificació dels presos perquè els contactes problemàtics es redueixin molt més. A més del fet d'aconseguir un espai individual en cada cel·la que atorga intimitat per evadir-se una mica.

Aquesta individualitat té la seva part negativa, segons Jesús del Rio, ja que també ha fet més inhumana la presó, quant a la convivència i companyonia. No tan sols entre els reclusos sinó que la figura del carceller es molt més distant i freda, a causa de la nova logística de seguretat, que crea distàncies entre els dos habitants d'aquesta petita ciutat.

Aquest factor augmenta també les depressions i dificulta l'adaptació dels nous presos, que ja els primers mesos de funcionament de la instal·lació es va resoldre amb quatre suïcidis, fet que arribà a preocupar molt la direcció del centre. Encara que la funció dels psicòlegs ha aconsegit alleujar aquest problema amb la creació d'un protocol de suïcidi que fa un seguiment dels potencials suïcides, sobretot dels presos per primera vegada.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris