algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
18°

El Pla de salut mental resta aturat per la manca de llits hospitalaris de l'Insalud

Son Dureta es troba amb llistes d'espera i Manacor continua sense dotar les places

La manca de places hospitalàries d'aguts destinades a usos psiquiàtrics continua sent la primera causa que no es pugui desenvolupar a Mallorca la reforma en aquest camp, segons ha transcendit de la comissió tècnica per al Pla de salut mental, la qual vol afavorir el tractament ambulatori dels malalts després de la crisi. La manca sembla que afecta exclusivament els centres d'Insalud, infradotats.

El director territorial d'Insalud, Javier Rodrigo de Santos López, té dos fronts oberts en aquest cas: la insuficiència dels llits disponibles a Son Dureta (16) i l'absència inexcusable d'aquestes places per a pacients en crisi aguda a l'Hospital de Manacor. Segons fonts d'Insalud, aquests llits promesos al Llevant poden ser lliurats abans del cap d'any. El pla del centre ja els considerava a la seva obertura, més de dos anys enrere.

El càlcul sobre el dèficit de llits psiquiàtrics a Son Dureta no és inferior a les 11 places; aquesta circumstància es tradueix en una pressió demogràfica superior sobre l'Hospital Psiquiàtric de Palma, de manera que dificulta qualsevol intent de pràctica comunitària. Els especialistes han coincidit a dir que els intents de la gestora del Psiquiàtric "la Conselleria de Sanitat i Consum" per promoure el tractament ambulatori dels seus malalts, evitar la cronificació de la malaltia que es deriva de l'asilament, la manca de recursos forçada per Insalud fa que la població malalta arribi de manera inevitable al centre proscrit.

La Conselleria de Sanitat, responsable de l'Hospital Psiquiàtric, ha anunciat de manera reiterada el tancament del centre com a institució asilar: el projecte anunciat a inicis de legislatura preveia una reducció de llits al voltant del 85 per cent "afectant les àrees estratègiques infantojuvenil i de retards mentals" mitjançant l'ampliació de recursos per a aguts als hospitals generals i el tractament ambulatori a les anomenades USM, unitats de salut mental que han de ser ubicades en centres de salut i altres ressorts sanitaris extrahospitalaris.

Les USM són també insuficients des de qualsevol punt de vista; però el primer recurs "els llits per a aguts als hospitals generals" ha estat absolutament deturat per part d'Insalud.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris