muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

El Pacte intensifica la pressió sobre UM per aprovar aviat la moratòria a sòl urbà

PSM i EU-EV afirmen que la negociació de mesos ja és «madura» per aplicar la norma

104246

La moratòria s'aplicaria principalment en el sòl urbà no desenvolupat i mancat de serveis, com aquest de Magaluf.

Tota la pressió és sobre UM. Les negociacions entre els partits del Pacte de Progrés sobre la futura moratòria a sòl urbà s'han duit discretament durant els darrers mesos, però ara tot ha esclatat i tothom hi diu la seva.

Allò més curiós i cridaner és que totes les parts estan d'acord a aplicar una moratòria, però han sorgit greus discrepàncies sobre quan, com i on. Precisament, allò que ningú no volia és que se'n parlàs tant per evitar una alarma social, encara que sigui injustificada, i una allau de sol·licituds de llicència d'obra per escapar de les futures restriccions i limitacions urbanístiques.

La moratòria l'havia de fer el Govern, però UM començà a expressar reserves sobre una actuació d'aquestes característiques a sòl urbà. Com a resposta, l'Executiu carregà tota la responsabilitat en els consells autoritzant-los a aplicar la norma cautelar. A la responsabilitat atorgada per l'Executiu presidit per Francesc Antich (PSIB), ara s'hi han sumat el PSM, soci d'UM en el govern del Consell de Mallorca, i EU-EV. Ambdues forces polítiques demanen que la moratòria arribi tan aviat com sigui possible.

Eberhard Grosske (EU-EV), seguint la línia del GOB, exigeix que la moratòria s'aprovi durant els propers dies, mentre que el PSM no hi veu tanta urgència. Antoni Alorda (PSM) considera que la norma cautelar podria ser aplicada després del mes d'agost. Segons Alorda, «no queda més remei que actuar. S'està caient en la imprudència d'explicar les mesures i tot plegat fa imprescindible la moratòria. Si no és així, els promotors començaran a encarregar projectes als arquitectes per anticipar-se a les limitacions. El que no es pot fer és encetar un debat social sobre una norma de suspensió. Aquesta suspensió seria igual a la que fan els ajuntaments quan engeguen una revisió urbanística. El debat social s'ha de produir respecte del pla territorial parcial, no sobre la moratòria».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris