algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Mor Josep Melià

Ha estat qualificat com el més gran intel·lectual mallorquí de la segona meitat del segle XX

83996

Josep Melià el 1997 davant una escultura de Ben Jackober.

T. AYUGA.

Després d'una llarga malaltia que ha afrontat amb dignitat fins als darrers moments, ha mort Josep Melià i Pericàs, un dels més destacats membres de les lletres, el pensament i la cultura dels nostres dies. Nascut a Artà l'any 1939 en el si d'una família rural, la seva infantesa va transcórrer en una època difícil per a qualsevol infant, en un moment en què les coses no eren com són avui dia i l'accés a l'educació i la cultura no sempre era fàcil.

Malgrat això, Josep Melià va tirar endavant i amb 23 anys es llicencià en Dret per la Universitat de Madrid. Poc després, l'any 1965, va fer-ho en Periodisme per la mateixa Universitat. En la seva etapa d'estudiant ja posà de manifest les seves inquietuds polítiques, que l'acompanyarien la resta de la seva vida i, sense haver acabat la carrera de Periodisme, ingressà al cos tècnic del Ministeri de Treball l'any 1963. Pocs anys després fou nomenat director del Servei d'Estudis del Ministeri de l'Habitatge (1969) i formà part de la comissió redactora de la Llei del Sòl de 1975.

Durant la seva carrera política va ocupar càrrecs d'importància, com el de procurador a Corts pel terç familiar en representació de les Balears l'any 1974. S'integrà en el Grup Parlamentari Independent, des d'on realitzà una important tasca per a la nostra comunitat promovent la gratuïtat de la normalització dels noms propis catalans i la concessió d'un senador a les circumscripcions de Menorca i Eivissa.

Dos anys després fundà el Partit Nacionalista de Mallorca i el 1977 encapçalà la candidatura d'Unió Autonomista al Congrés, però no obtingué cap escó. Poc després s'incorporà a Unió de Centre Democràtic i col·laborà estretament amb Adolfo Suárez. En la seva etapa amb UCD fou director general de Relacions Informatives i Secretari d'Estat per a la Informació (1979-80) i posteriorment ocupà el càrrec de Governador General de Catalunya.

Després de la crisi que va conduir a la desaparició d'aquesta formació política s'incorporà al Centre Democràtic i Social, partit pel qual es presentà a les eleccions generals de 1982. Vuit anys després fou expulsat d'aquest partit i impulsà la creació del Grup de Centristes Balears, que juntament amb Unió Balear constituí Convergència Balear. Melià no va deixar mai la seva carrera política i milità fins al moment de la seva mort a Unió Mallorquina.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris