algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Gorka Knörr: «Major Oreja és una màquina de manipular»

El secretari general d'Eusko Alkartasuna, aposta pel diàleg per aconseguir la pau a Euskadi

El secretari general d'Eusko Alkartasuna (EA) i eurodiputat, Gorka Knörr, definí ahir a Palma el ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja, com «una gegantina màquina de manipular». Knörr aposta pel diàleg per aconseguir la pau a Euskadi i creu que si el PP arribàs a Ajuria Enea no aconseguiria res.

"Com valorau l'ofensiva d'ETA des de la doble perspectiva de secretari general d'Eusko Alkartasuna i com a eurodiputat?
"Tots hem d'estar molt preocupats. Des de la ruptura de la treva esperàvem atemptats i ja s'han produït. Lògicament no abdicam de tota la feina que hem de fer per reconduir la situació. El problema és com posar fi a la violència. Quan parlam d'Irlanda, a alguns se'ls posen els pèls de punta, i només tractam d'aplicar procediments. Tant a Irlanda com a Còrsega s'ha obert el diàleg, i hem de fer el mateix. També hem de lamentar les morts i, en el debat social, la violència ho amaga tot. Des d'Europa, jo he viscut l'etapa d'esperança de la treva i ara hi ha molta incomprensió. No podem explicar com és possible que hi hagi gent que mata per idees. També és molt dur llegir les cròniques dels corresponsals estrangers a Madrid, perquè són molt injustes i estan fent un mal paper informatiu.

"Tal vegada estan mediatitzats per la política informativa del Govern central?
"Ara l'ofensiva des de Madrid está centrada en el nacionalisme basc i utilitzen tots els tòpics de Mayor Oreja. Fa uns mesos, no passava, això, i en termes intel·lectuals, tot està barrejat amb la finalitat de tapar pensaments absolutament legítims.

"Però aquest missatge està arrelant en la societat.
"El problema és que les crítiques són molt restringides. S'ha imposat un pensament que està sent assimilat per determinades esferes ideològiques que no són la dreta de sempre. Per exemple, el PSOE no tan sols ha perdut el rumb, sinó que quan ha de parlar del tema basc va a la Moncloa per pactar no sé què a nivell d'Estat. Ara és el nacionalisme basc, però si la situació no es recondueix, arribarà un dia que altres ho lamentaran: el nacionalisme català o el gallec. Quan a les portes del segle XXI alguns han d'anar a San Millán de la Cogolla per dir que s'han de respectar les llengües i la cultura, si aquesta és l'oferta democràtica, que véngui Deu i ho vegi.

"Davant aquesta situació, quin marge de maniobra té el nacionalisme basc?
"Desgraciadament, molt poc. S'ha arribat a l'absurd que no puguem criticar ni tan sols que l'ofensiva parteix dels mateixos mitjans de comunicació. Després del terrible atemptat de Màlaga, el meu partit no ha sortit en cap mitjà de comunicació estatal. No obstant això, hem d'assistir a telediaris on apareixen Aznar, Mayor Oreja, Redondo, Iturgaiz, etc. tots parlant en la mateixa direcció: nacionalisme és igual a ETA.

"Què pensau de l'exigència de trencar el pacte amb Euskal Herritarrok?
"Aquest pacte no existeix i no podem trencar el que no existeix. Aquest és el país on vivim i aquests missatges són els que escolta la gent. Tenim una gran màquina de manipulació que és el ministre de l'Interior. I, paradoxalment, és el responsable de matèries tan greus com la immigració, els successos d'El Ejido, les pasteres, els morts a la carretera i d'això no se'n parla. Arribar a dir, com ho ha fet Mayor Oreja a Màlaga, que els atemptats s'estan produint gràcies a la treva en la qual nosaltres vàrem creure, és molt greu. Mayor Oreja fou el responsable de la negociació amb ETA, sempre digué que era una «treva-trampa» i combatia per activa i per passiva com si no hi hagués treva. Es dedicà a detenir significants militants d'ETA, com ara l'interlocutora Belén González Peñalva. I ara, quan es produeixen atemptats, i jo no dic que pugui fer més o menys com ell fa en relació a l'Ertzaintza, afirmar que el nacionalisme basc ha provocat el rearmament d'ETA és una barbaritat. O treballam tots, o no aconseguirem mai la pau. Hem d'asseure'ns a dialogar. Després de l'estiu, ocuparem els carrers per reclamar el diàleg.

"Però de fet, s'estan trencant pactes en alguns ajuntaments.
"No és positiu barrejar la política general amb la municipal. Els pactes municipals, alguns dels quals no estan escrits, són per solucionar temes com ara els aparcaments, el transport públic, guarderies, etc. Ara bé, pensam que una ruptura generalitzada d'aquests acords als pobles allunyarà més els posicionaments. Mai no anirem a una ruptura generalitzada.

"Fins a les Balears també han arribat els intents d'extorsió, concretament entre els grans hotelers. Pensau que ETA té mitjans per actuar a les Illes, com ja ho intentà fa cinc anys amb el rei?
"No estic en condicions d'afirmar-ho. Sí que hi ha un increment de la campanya d'extorsió contra empresaris i això ho condemnam rotundament. Vull traslladar a tot el poble balear la meva solidaritat davant qualsevol expressió de violència.

"Quines bases hi ha d'haver per a un hipotètic procés de pau a Euskadi?
"Hem de recordar que Lizarra representa la majoria política i social d'Euskadi. No ha estat possible perquè al Govern central, i fins els papers d'ETA ho demostren, s'imposà la tendència de Mayor Oreja i significa la fi de tot el procés. Amb un Govern que es tanca és molt difícil. Tot és un ball de màscares.

"S'imagina el Partit Popular governant a Euskadi?
"He sentit de persones molt significades del PP que l'únic que volen és posar fi a la majoria nacionalista i estan disposats a esperar «anys i sang». A mi no m'agradaria que governàs el PP, però decideixen els ciutadans. Amb el Partit Popular, no es resoldria res.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris