nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

El creixement econòmic balear just arriba a la meitat del 1999

El turisme i els efectes de la sequera són els responsables de la desacceleració

El ritme de creixement de l'economia balear fou la meitat durant el primer semestre d'enguany respecte de les mateixes dates de l'any passat, segons l'Informe de conjuntura de la Caeb per a aquest període del 2000. Entre gener i juny d'enguany, el PIB illenc augmentà un 3'8%, mentre que el 1999 se situà en el 7%.

Les causes de la desacceleració són producte d'una «taxa d'activitat turística més reduïda», que a finals d'any minvarà entre un 1 i un 3%, i la «sequera» que ha provocat que el sector primari decreixi un 4'9%.

El president de la Caeb, Josep Oliver, confirmà que «el 2000 és un any d'alentiment econòmic, però es continua creixent. Aquest ritme seguirà així durant tot l'any, i es tancarà amb un PIB del 4%.

Oliver reconegué que la situció de l'economia «no és negativa, sinó que ens trobam en un període d'estabilització, amb un creixement que està més en corcondança amb Espanya i la Unió Europea. Allò experimentat el 1999 fou excepcional».

L'informe de conjuntura de la Caeb deixà palès que l'activitat turística ha reduït el seu ritme de creixement, atès que el nombre d'estades ha minvat un 1'4% com a conseqüència de la baixada del nombre de turistes arribats via aèria (-1%). Tot i això, els ingressos per turisme s'incrementaren un 3'8% per efecte de la pujada dels preus, i superaran «lleugerament» el bilió de pessetes a finals d'any.

Oliver remarcà que «finalment» la temporada turística del 2000 no serà «tan catastròfica» com s'ha anunciat des del sector hoteler. El president de la Caeb anuncià que l'afluència de visitants durant la temporada d'hivern d'enguany es presenta com «una gran incògnita»: «Hi haurà un descens de turistes respecte del 1999, en què ja baixà en relació al 1998, tot i que no esperam que sigui significatiu».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris