muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
12°

La UE limita a tres anys l'adjudicació d'ajuts públics a Trasmediterránea

La concessió fou il·legal però la manté per garantir els serveis essencials

La Comissió Europea aprovà ahir una ajuda d'Estat a la companyia Trasmediterránea que li permetrà mantenir els serveis de transport essencials entre la Península, Melilla, les Balears i les Canàries. Malgrat això, l'Executiu de la UE ha decidit reduir a tres anys i mig el termini d'autorització del finançament de Trasmediterránea, en lloc dels 10 anys prevists inicialment.

La Comissió ha considerat «il·legal» el procés d'adjudicació d'aquesta ajuda pública, que no fou notificada a Brussel·les, però ha decidit aprovar-la per «garantir la continuïtat» dels serveis essencials i amb la condició de reduir-ne la vigència.

Tenint en compte que el contracte anterior entre l'Estat espanyol i Trasmediterránea finalizà a finals del 1997, l'autorització que ahir aprovà l'Executiu comunitari té una durada fins el 26 de juliol del 2001 (42 mesos).

A partir d'aquesta data, en cas de nou concurs públic, els diferents operadors hauran de disposar d'«oportunitats equitatives» de licitació, per tal d'evitar situacions com la que motivà el procediment iniciat per la Comissió contra la companyia espanyola.

Brussel·les recordà que el desembre de 1997, quan finalitzà el contracte amb Trasmediterránea, les autoritats espanyoles publicaren un concurs públic per tal de trobar un proveïdor de serveis interessat en un nou contracte per cobrir nou trajectes entre la Península, les Balears, les Canàries i Melilla. Aquest contracte, previst per 10 anys, li fou adjudicat novament a Trasmediterránea.

La Comissió rebé llavors una queixa en la qual es plantejava que la resta d'operadors interessats no havien tingut més que 13 dies, que coincidiren amb les festes de Nadal, per presentar-se a l'oferta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris