algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

Les llistes d'espera per a operacions de cor fan ampliar el nombre de concerts

La Clínica Rotger opta al servei sobresaturat que ara ofereix la Policlínica Miramar

C.M.C./J.M.R. Palma.
La Direcció Territorial de l'Insalud a les Illes admet que «l'evolució de la demanda» de cirurgia cardíaca força a «estudiar atentament les ofertes» que fan els centres proveïdors d'aquesta especialitat per optar a «l'adjudicació de concerts a la nostra Comunitat Autònoma».

Es tracta de superar una situació en què la demanda d'operacions supera de bon tros les possibilitats que ofereixen els dos quiròfans de què disposa la Policlínica Miramar, centre que actualment és concertat per l'Insalud per efectuar aquesta casta d'intervencions, atès que els hospitals públics no en disposen.

Les recents denúncies per part de la Miramar sobre una situació de «bloqueig» per sobredemanda en les llistes d'espera han coincidit amb la mort d'una pacient dues setmanes abans que se li fes la intervenció, catalogada «preferent» per l'equip mèdic, com ja explicà el diari en l'edició del dia 14 passat. Es calcula que la Policlínica efectua unes quatre intervencions diàries, situació agreujada perquè el pla de xoc ideat des del Ministeri de Sanitat per evitar les llistes d'espera no ha suposat un increment d'efectius, però sí de demandes d'intervenció.

De manera prèvia a aquest context, un segon centre de les Illes, la Clínica Rotger, ja havia optat al concurs per al concert de cirurgia cardíaca. Aquest centre havia resultat adjudicatari del concurs marc central efectuat l'any 1998 (el conegut com a concurs Parrilla) juntament amb la Policlínica Miramar. Això no obstant, just aquest darrer centre obtingué "en aquest cas, renovà" l'autorització d'ús per part de la Direcció Territorial. Des de fa un any i mig, aquest centre privat abasteix la pràctica totalitat de les assegurances sanitàries lliures per a aquesta especialitat quirúrgica.

Cal afegir que la Clínica Rotger demanà de manera simultània el concert per a hemodinàmica, el qual li fou concedit. Això no obstant, Insalud encara no ha derivat a aquest centre privat cap pacient.

A més, també l'hospital universitari de Son Dureta ha demanat, de manera constant al llarg dels darrers anys, la possibilitat d'efectuar aquesta casta d'operacions. De manera significativa, el Règim Especial de les Balears dóna prioritat a la dotació d'aquest camp, i així ho recordà ahir al Ministeri d'Administracions Públiques el conseller d'Economia, Joan Mesquida.

Serà el pròxim dia 28 de juliol quan s'haurà de reunir la mesa de contractació per al nou concert de cirurgia cardíaca, després que el dia 13 es convidà els adjudicataris del concurs Parrilla a presentar les seves propostes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris