nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Antich: «El PP volia que féssim un tro el setembre»

El president passa revista al seu primer any i diu als conservadors que «el temps dóna raó a qui en té»

Avui es compleix un any de la signatura del Pacte de Progrés, que conduí Francesc Antich a la presidència del Govern de les Illes Balears. El cap de l'Executiu repassa en aquesta entrevista -de la qual al diari digital només n'hi oferim una part, per qüestió d'espai- l'executòria del seu gabinet al llarg dels seus primers tresc-cents seixanta-cinc dies.

"President, com és l'experiència del poder vist des de dins?
"El poder és molta de responsabilitat i molta de feina. I, quan s'exerceix el poder per canviar la societat, un està obligat a banyar-se, és a dir, a prendre decisions, que, per desgràcia, no poden ser del gust de tothom. S'han d'establir unes prioritats d'acord amb l'interès general. Això ha provocat que haguem tingut diferències amb alguns sectors. La veritat, en certes qüestions, no pensàvem que les coses estiguessin tan malament com les hem trobat. A base de feina, aquest Govern plural, les comença a solucionar. D'altres problemàtiques eren creades artificialment per la influència del PP, amb l'únic objectiu que aquest govern fes un tro el mes de setembre.

"Aquest Govern era utòpic, en el sentit que no podia ser. És ja una victòria haver aguantat un any?
"El primer any, que sempre és d'aterratge i de posar nord a les polítiques, és el més difícil de passar. Si a això afegim setze anys de govern conservador amb unes fórmules i maneres de tractar la societat, és cert que, a molta de gent, li podia semblar que només aguantaríem un parell de mesos. Hem arribat a un any. I hi hem arribat quan passam pel millor moment. La qual cosa vol dir que això va endavant; la qual cosa vol dir que moltes de les crispacions eren artificials. En posaré un exemple. Amb el borsí d'interins, s'aixecà una gran polseguera propagandística i s'arribà als jutjats. Totes les sentències han estat favorables al Govern i això demostra com han actuat alguns: volien que féssim un tro el mes de setembre.

"Però, la propaganda, com deis, ha aconseguit que una gran iniciativa del Pacte quedàs una mica oculta davant l'opinió pública.
"Quan era petit, em contaven el conte d'un pastoret que cridava «que ve el llop!», quan no venia. I el dia que arribà, no el va anar a ajudar ningú. Això es pot aplicar al PP. La gent s'arribà a adonar del que realment passa. El pas del temps acaba per donar la raó a qui la té.

"I moltes d'aquestes crispacions per l'únic que han servit ha estat per cohesionar el Pacte.
"Tot aquell que defensa crispacions articials arriba un moment en què queda al descobert. La societat està composta per diferents sectors amb diferents interessos, però per damunt de cada un d'ells hi ha l'interès general. En èpoques anteriors hi havia sectors que condicionaven les decisions del Govern. Ara qui les condiciona és la majoria dels ciutadans. Hem d'escoltar tots els sectors, però després hem de governar i governar vol dir prendre decisions en funció de l'interès general, com feim en el cas de l'ecotaxa. Hi ha sectors que, quan no estan d'acord amb el Govern, hi rompen relacions. Això és propi de segles anteriors.

"No obstant això, en ocasions, aquest govern que governa des de l'esquerra, ha fet la impressió de cedir davant l'escomesa dels poders fàctics. La dimissió de Joan Mayol va ser un mal exemple.
"Sense cap dubte ni un aquest va ser el pitjor moment de tot l'any i el que més m'ha afectat. Li vaig demanar que no dimitís, precisament, perquè no es pot consentir que cap sector digui que no vol parlar amb el conseller. Mayol, una persona excepcional, tenia una visió claríssima de cap on havia d'anar el sector primari. La tenia tan bona que el nou conseller la segueix en molts de temes, com en la idea de celebrar un congrés rural que defineixi el futur de l'agricultura.

"El conseller d'Hisenda deu tenir preparat un sac de duros, si s'han donar totes les ajudes que promet Mateu Morro?
"Efectivament, hi haurà d'haver fortes inversions. No em sap gens de greu. Però no pot ser continuar com ho feia el PP, donant doblers per tapar forats. Hem de donar-los per garantir el futur del sector.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris