muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

L'Insalud, l'administració avara a Mallorca

Hospitals i serveis mostren insuficiència econòmica i de recursos humans envers les transferències

La crisi de les ambulàncies recent no només ha mostrat a les clares la feblesa del transport sanitari a Mallorca, sinó també que alguns serveis organitzatius "en aquest cas, les centrals del 061" optimitzen els seus recursos de manera que qualsevol incident imponderable els deixa col·lapsats. Pressupost, material humà, moble i immoble: tot voreja el límit funcional.

El director territorial d'Insalud, Rodrigo de Santos, ha fonamentat la seva acció en l'aprofitament de recursos; el resultat final és la saturació continuada de serveis i la impossibilitat de fer front a situacions extraordinàries. En l'actualitat, la despesa d'Insalud per persona i any a les Illes és de 100.000 pessetes (després d'haver experimentat un increment del 30 per cent respecte de l'any passat, segons l'Institut), mentre que la mitjana nacional és de 105.000 pessetes. De Santos ha explicat que les noves inversions "l'hospital de Son Llàtzer, per exemple" ajustaran aquestes xifres el pròxim exercici administratiu; però l'increment de la despesa abasta de manera prioritària les noves infraestructures (les quals ja han estat emprades enguany per reduir la diferència), no la despesa corrent ni els serveis.

A més, aquestes noves inversions són retardades per entrebancs poc justificables: les obres de Son Llàtzer "adjudicades a Dragados y Construcciones, la mateixa empresa a què ha recorregut Insalud per superar el conflicte del transport sanitari" duen dos anys de retard sobre la data inicial. Rodrigo de Santos ha insistit que l'hospital estarà enllestit abans del cap d'any; però la seva cartera de serveis encara no ha estat fixada (tot i que s'han avançat algunes especialitats), l'equipament clínic és senzillament inexistent, la contractació del personal "des de l'equip director a l'equip sanitari" roman com una incògnita. Pendent d'acords amb les instàncies competents en planificació i ordenació sanitària "la Conselleria de Sanitat que regeix Aina Salom", el futur immediat de l'hospital no és l'obertura, ara com ara; almanco mentre la ministra Villalobos no hagi posat ordre a les seves direccions territorials.

El cas de l'hospital d'Inca és encara més sorprenent. Des que se signà el protocol Matas-Romay l'any 1998 "pel qual es decidí el cofinançament del nou centre" han passat vint mesos: avui encara no s'ha adjudicat el projecte de construcció a cap empresa, mentre que l'Ajuntament d'Inca segueix cercant fórmules per aconseguir tots els terrenys necessaris, i ja es parla obertament d'expropiació. Això no ha impedit als polítics del Partit Popular "com la diputada Rosa Estaràs" parlar habitualment d'Inca com «una realitat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris