algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

El caos fou just de declaracions oposades

El sistema de control aeri dels vehicles no fou operatiu des de les 9.00 fins a les 12.00 hores

La jornada de transport hospitalari d'ahir fou més caòtica per la profusió de dades i acusacions contradictòries que per problemes veritables en els trajectes que deixà de cobrir l'empresa adjudicatària, l'Associació Ambulàncies Illes Balears (AAIB).

El primer dels problemes esclatà devers les 9.00 hores del matí, quan la direcció mèdica del 061 "que des d'ahir gestiona directament el transport urgent més el programat de què no es fa càrrec AAIB" denuncià no tenir localitzats mitjançant l'anomenat trunking els 29 vehicles d'atenció urgent que són propietat d'AAIB (el trunking és un sistema de comunicacions orals que connecta els vehicles amb una central).

A les 10.00 hores, la centraleta del 061 bullia amb cridades. La directora, Lourdes Sitges, demanà al president de l'empresa la connexió, el doctor García Ruiz, aquest assegurà que el problema pertanyia al 061. La versió del doctor García és que el connector del 061 estava apagat; posteriorment el director territorial d'Insalud, Rodrigo de Santos, desmentia aquesta versió, informant que dues de les 29 ambulàncies havien estat detectades. En qualsevol cas, el procés de connexió progressiva es torbà a ser completat fins a les 12.00 hores; aleshores, el 061 "segons De Santos" havia cobert cinc urgències, de les quals una fou un accident de trànsit, amb altres proveïdors (RACC, Clínic Balear, Clínica Femenía, Creu Roja).

Però també el gerent del 061, Joan Gili, reconeixia ahir a l'horabaixa que part de les disfuncions al transport programat (rehabilitació, consultes domiciliàries i altes mèdiques) havien estat originades per la inexperiència en aquesta casta d'organització. Gili no arribà a desmentir que no hi hagués un connector aturat a la seva seu.

Al llarg del matí, les portes del 061 romangueren tancades i no es permeté l'accés a cap mitjà de comunicació a aquesta seu on s'organitzava, per primera vegada després de mesos, el servei de transport urgent i, per primera vegada, el programat. La resta de serveis d'Insalud deixaren suspesos els seus serveis de comunicació, de manera que remetien a la Direcció Territorial d'Insalud, la qual emetia un missatge tranquil·litzador: «Tot va bé. Més tard farem un balanç».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris