algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Els comerciants quantifiquen en 700 milions les pèrdues causades per Gesa

La valoració té en compte hores de feina i producció, no les vendes desateses

El president de Gesa, Bartomeu Reus, i altres directius es reuniren ahir en un dinar a l'edifici central de l'empresa amb representants de les organitzacions empresarials, hoteleres i comercials de l'Arxipèlag per tal de tractar, d'una banda, les pèrdues ocasionades als sectors econòmics per les darreres avaries en el sistema elèctric de les Illes i les seves garanties de seguretat en el futur.

Si bé Gesa no s'ha tancat a la negociació de pagament de possibles indemnitzacions, manté la seva actitud de supeditar-les a la resolució de l'expedient que actualment està elaborant el Govern a través de les conselleries d'Indústria, Energia i Consum.

Cal recordar que Reus comparegué despús-ahir en el Parlament, on negà qualsevol responsabilitat directa de la companyia en les fallides de les darreres setmanes en considerar-les «fortuïtes».

Tomàs Garrido, president de Pimem-Mallorca, presentà ahir una quantificació aproximada de les pèrdues del seu sector. Només valorant les hores de feina i la producció, els comerciants haurien perdut uns 700 milions de pessetes.

Aquest càlcul es basa en la pèrdua de 156.000 hores de treball pagades a 1.200 pessetes cadascuna i de produccions a 2.400 pessetes l'hora com a cost mitjà. Per a Garrido, «són inquantificables les pèrdues derivades de clients de bars, comerços i tallers que no acudiren a aquests establiments com a conseqüència dels talls de llum, és a dir, les vendes que foren desateses».

El president de la Caeb, Josep Oliver, explicà a Diari de Balears que «Gesa ha expressat una intenció de bona voluntat en manifestar que si l'expedient que està elaborant el Govern és contrari a l'empresa i la responsabilitza directament dels talls de les darreres setmanes, no hi presentarà cap recurs i assumirà el pagament d'indemnitzacions».

Val a dir aquí que Gesa pot fer aquesta declaració de bones intencions sabent que les lleis del sector són bastant permissives i flexibles amb les companyies en casos com el que ens ocupa.

Antich escriu a Aznar per aclarir les futures inversions energètiques
El president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich, s'ha dirigit per escrit al cap de l'Executiu espanyol, José María Aznar, «perquè aclareixi el conjunt d'inversions que, en matèria energètica, pensa destinar a la nostra comunitat», segons va informar ahir el conseller balear de Presidència, Antoni Garcias, després de l'habitual reunió dels divendres del Consell de Govern.

La decisió d'Antich de dirigir-se a Aznar es produeix davant la manca de resposta del vicepresident segon del Govern central i ministre d'Economia, Rodrigo Rato, a la carta en què li exposava la preocupació de l'Executiu balear respecte de les inversions en energia, explicà Garcias.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris