nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:

Les Illes Balears són l'autonomia que més ha reduït l'atur en els darrers deu anys

L'Arxipèlag marcà la mímima estatal el 1999, situant la taxa de desocupació en el 7%

Les Balears han liderat el conjunt d'autonomies que més ha reduït la població sense feina en els darrers 10 anys, situant la seva taxa d'atur en el 7% l'any passat, és a dir, 8'7 punts menys que la mitjana de l'Estat espanyol. Per sota de les Illes, es troben la Rioja (6'9%), Navarra (8'4%), Aragò (9'3%) i Catalunya (10'5%), segons l'Informe del mercat de treball en la dècada dels noranta de l'empresa de treball temporal Manpower.

En aquesta línia, l'Arxipèlag també forma part de les comunitats que han creat més llocs de feina. En concret, les Illes han estat la quarta autonomia amb un major desenvolupament de l'ocupació, amb un 4'2% l'any 1999, per sobre es col·loquen Múrcia (4'3%), Madrid (4'5%) i les Canàries (6%).

Les dones de les Balears continuen patint amb major força els efectes de l'atur. Tot i això, ha minvat un 5'2% durant la dècada dels noranta, però en el decurs de l'any passat acumularen una taxa de desocupació del 10'4% del mercat laboral illenc. Els homes insulars han aconseguit acaparar menys llocs de feina que les fèmines, rebaixant l'atur masculí un 2'2%, tot i que cal ressenyar que la seva taxa d'atur el 1999 era 5'7 punts més baixa que l'acumulada per les dones en aquest any.

La reducció de l'atur i la pujada de l'ocupació han provocat que l'Arxipèlag també hagi marcat en aquest període de temps la major taxa d'activitat, juntament amb Catalunya. Ambdues comunitats tancaren els anys noranta amb un percentage del 67'9, la qual cosa implica un 4'8% més que a la resta de l'Estat. A continuació es troben el País Valencià (64'4%), Madrid (64%) i Aragó (63'6%).

L'Informe sobre el mercat de treball en la dècada dels noranta elaborat per l'empresa de treball temporal Manpower remarca que els avanços més significatius pel que fa a l'activitat econòmica de la població per sobre de la mitjana espanyola (63'1%) s'han registrat en el nord-est de l'Estat espanyol. Per contra, l'estudi de Manpower destaca que la creació de llocs de feina ha tingut una «evolució clarament negativa» a la meitat oest d'Espanya.

L'evolució positiva continuarà?
Aquesta evolució positiva que s'ha produït en la dècada dels noranta pel que fa a la reducció de l'atur es podria rompre enguany, fruit de la «crisi que està patint la temporada alta turística», segons el sector turístic de les Balears.

El ram empresarial hoteler illenc indicà que si les previsions negatives d'arribada de turistes entre aquest mes i el setembre no milloren, «haurem de començar a no renovar els contractes a gran part dels nostres empleats temporals». A més a més, els hotelers illencs ressaltaren que «hi ha molts d'allotjaments turístics de l'Arxipèlag que en aquestes dates han donat vacances als seus assalariats a causa de la baixa ocupació que tenen». Aquest problema, segons els empresaris hotelers, és producte de la baixada de visitants alemamys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris