algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

Just el grup de Jaume Martorell no té cap vincle amb el PP de Balears

Els conservadors han estat centre de la major part de tendències anticatalanistes

«Muerte a los catalanes». Aquest grafit fou reproduït a la publicació del Centro Cultural Mallorquí (altrament dit Centre cultural mallorquín), la primera de les associacions expressament anticatalanistes que han viscut a les Illes; el seu president, Jaume Martorell, fou condemnat per haver cremat els repetidors de l'Associació Voltor que retransmeten les imatges de TV3, Canal 9 i altres sons en llengua catalana.

Significativament, aquesta és l'única entitat baleàrica o espanyolista amb què no es troba relació fixada amb el PP-Balears; però la major part de les associacions creades amb intencions regionalistes han aconseguit suport moral o econòmic del partit que presideix Jaume Matas, especialment l'any 1997, en què l'exmandatari de les Illes aconseguí una portada al diari ABC en què se'l presentava com a «defensor de las lenguas baleares y del castellano».

En aquell mateix any, l'exsecretari d'estat per a l'Educació, Eugenio Nasarre, rebia la nova Plataforma cívica en defensa de las lenguas de Baleares, altrament dita Plataforma en defensa de sa llengo balear, ara dita Plataforma en defensa del castellano i presidida per Fernando Oleza. També Jaume Matas rebé "almanco en dues ocasions" els responsables d'aquesta secció que aconseguí lligar o cohesionar les dues tendències aleshores existents: la gonellista de la Unió d'es Pobble Baleà i la castellanista d'ASI, representada per Joaquín Rabasco.

El PP governa Llucmajor amb el suport d'ASI des de 1995, i en presentà una candidatura conjunta a les darreres eleccions, que donaren la primera tinença de batle a Rabasco; aquest ha estat recentment declarat persona non grata o rebutjat a pobles i ciutats com Pollença i Inca (en mans d'un batle del PP, Pere Rotger) per les seves declaracions contra l'Obra Cultural Balear, que acusa de xenòfoba. Rabasco ha recomanat que es parli «en español, especialmente si te hablan en catalán».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris