nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

El Govern exigeix a Gesa l'avanç dels 75.000 milions compromesos

L'empresa elèctrica afirma que de moment no té intenció de signar cap conveni

81002

La consellera i el director d'Energia, Misericòrdia Ramon i Joan Perchés.

C. V.

La consellera d'Innovació i Energia, Misericòrdia Ramon, demanà ahir a Gesa que acceleri les inversions a les Balears anunciades el passat mes d'abril a Palma pel president del grup Endesa, Rodolfo Martín Villa, que sumen 75.000 milions de pessetes durant els propers cinc anys en producció i distribució d'energia elèctrica.

Ramon sol·licità que Endesa, grup al qual pertany Gesa, vagi avançant aquestes inversions per superar l'actual situació de precarietat en el sistema elèctric balear. Martín Villa anuncià aquest paquet d'actuacions i el seu cost de finançament, però, segons informà ahir la consellera, a principi del present mes de juny Gesa comunicà al Govern que, de moment, no signaria el conveni que formalitzaria el compromís. Ramon ho explicà així: «Interès teòric, sí; interès signat, no. Els sistemes elèctrics illencs no podran ser mai robusts, però sí poden deixar enrere la seva actual feblesa i assolir una major solidesa. Esperem que les darreres avaries hagin produït en Gesa un canvi d'opinió».

La consellera destacà que «tot el que Gesa no compleixi del que digui el futur pla energètic de les Illes, que serà aprovat definitivament a final d'enguany i tindrà una vigència de 15 anys, podrà ser oferit o adjudicat a través de concurs a altres empreses».

Gesa no es vol comprometre formalment a fer efectiva la inversió anunciada perquè roman a l'espera del decret estatal que preveu la Llei d'extrapeninsulars del sector elèctric (que afecta les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla). Aquest decret, que es troba paralitzat per part del Govern central, aclariria el marc legal del sistema elèctric de la nostra comunitat. També afavoriria la competència i les inversions, equiparant-nos a la situació de la Península.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris