cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Medi Ambient limita l'ancoratge per evitar l'expansió de l'alga assassina

Les zones marítimes restringides són cala d'Or, Portocolom i Portopetro

La Direcció General de Litoral i Territori restringirà el fondeig d'embarcacions a cala d'Or, Portopetro i Portocolom per tal d'evitar la propagació la plaga de la Caulerpa Taxifolia, popularment més coneguda com l'«alga assassina, que afecta una extensió de 15.000 metres quadrats de fons marí, segons les dades aportades ahir a Portocolom per Enric Massutí, director general de Pesca del Govern balear, i per Onofre Rullan, director general de Litoral.

L'àrea susceptible de ser atacada per la Caulerpa té una extensió de 100.000 metres quadrats, però només ha afectat poc menys de 15.000, entre cala d'Or (12.500 metres quadrats d'una àrea total de 25.000), Portopetro (2.000 metres quadrats, de 75.000) i Portocolom (200 metres quadrats, de 6.500), aquesta nova colònia fou localitzada l'estiu de l'any passat.

Massutí explicà que les causes d'aquesta expansió són més «antropogèniques» que naturals. Això vol dir que l'alga ve a Mallorca després d'haver estat arrabassada d'altres fons marins pel fondeig dels vaixells o, també, per l'abocament suposadament involuntari des d'un aquari a la mar, com és el cas del descobriment de la primera plaga, a cala Petita de Santanyí, en el mes de setembre de 1992, que afectava 20.000 metres quadrats. Aquesta plaga, que es calcula que tingué el seu origen l'any 1989, quedà eradicada el 1994, utilitzant sistemes manuals.

A Portocolom s'utilitza un sistema d'exposició de ions de coure. Aquest mètode té l'avantatge que és molt selectiu, que mata l'alga però no afecta les altres plantes marines de l'entorn. La campanya a aquest lloc té una durada de 40 dies, a una àrea de 250 per 325 metres quadrats on hi treballen quatre bussejadors.

Per frenar la propagació de l'alga a cala d'Or, Portocolom i Portopetro, la Direcció General de Litoral i Territori té previstes una sèrie d'actuacions. A cala d'Or es prohibirà el fondeig a tota la zona i la instal·lació de cartells informatius i dues línies de boies, a les entrades des caló de ses Dones i Calós Grans.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris