nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

El TSJB eximeix CIM, Govern i Cort de responsabilitat per dos casos de suïcidi

Les famílies reclamaven indemnitzacions de 30 i 20 milions a les tres administracions

La Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha eximit l'Ajuntament de Palma, per una part, i el Consell Insular de Mallorca i la Comunitat Autònoma, per una altra, de la responsabilitat patrimonial derivada de dos suïcidis pels quals els seus familiars havien reclamat 20 i 30 milions, respectivament, a les tres administracions.

El cas de l'Ajuntament succeí a les dependències de la Policia Local l'abril de 1995, on un jove morí en suïcidar-se a la cel·la on estava detingut. Prèviament l'havien atès a la Casa de Socors, on li detectaren una «lleugera agressivitat».

Quan l'ingressaren al calabós, abans li retiraren els cordons de les sabates i el cinturó. En el moment de llevar-li una cadeneta, amenaçà amb crits de suïcidar-se. Als 15 minuts de ser a la cel·la, un policia advertí que s'havia penjat amb el seu jersei, fermant-lo als barrots.

El magistrat ponent, Fernando Socías Fuster, analitza diverses sentències del Tribunal Suprem sobre casos de suïcidi produïts en presons, hospitals militars i calabossos, unes declaratives de responsabilitat administrativa i altres, no. D'aquestes resolucions, es desprèn que per culpar qualsevol institució es requereix la presència d'algun element d'anormalitat en el servei, suficient per establir un nexe de causalitat entre l'omissió administrativa i la mort.

D'altra banda, els familiars d'un home que va ser ingressat el 1992 a l'Hospital Psiquiàtric per una esquizofrènia paranoide, es fugà del recinte sanitari i es llançà a les vies del tren de Sóller demanaren al CIM i a la Comunitat Autònoma, com a administracions responsables de l'Hospital, 30 milions d'indemnització. El cas, que va ser tractat en les jurisdiccions penal i civil, acabà finalment en el Tribunal Superior.

El magistrat ponent, Pablo Delfont Maza, es remet a un informe del director del Psiquiàtric en què indicava que no tots els pacients que sofreixen aquesta malaltia tenen la idea constant del suïcidi, una conducta més associada a la depressió que no a l'esquizofrènia. A més, aquest home havia sortit de permís tres pics: dos amb la seva família i un tot sol, per cobrar l'atur. Durant aquestes sortides, no tingué gens de vigilància ni havia manifestat les seves intencions. L'informe assenyalà precisament que el règim obert és el sistema terapèutic més apropiat per a la malaltia de l'esquizofrènia paranoide.

La resolució del TSJB assenyala que no necessitava vigilància continuada i que la mort fou el resultat de la pròpia voluntat del difunt.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris