nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Petits i grans comerços d'onze estats de la UE han de tancar en diumenge o festiu

La futura llei del comerç del Govern balear només permet obrir en diumenge dos pics a l'any

Només quatre dels quinze estats que formen la Unió Europa (UE) tenen liberalitzats els horaris comercials. En els onze restants, els petits i grans comerços tenen prohibit obrir en diumenges i festius, amb algunes excepcions. L'esborrany de la futura llei de comerç del Govern balear, que presentarà el vicepresident, Pere Sampol, demà dijous, no preveu tampoc l'obertura en diumenges i festius, excepte dues vegades l'any, que seran establertes en cada cas pels plens dels ajuntaments.

Portugal, el Regne Unit, Luxemburg i Suècia són els quatre estats on hi ha llibertat horària. De la resta, on es dóna la prohibició d'obertura, set presenten alguna excepció. Són els estats francès i espanyol, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Itàlia i els Països Baixos.

El Govern de José María Aznar té previst aprovar aquesta mateixa setmana el decret de regulació d'horaris comercials i l'obertura en dies festius, segons ha anunciat el ministre de Treball, Juan Carlos Aparicio. L'aprovació tindrà lloc amb tota probabilitat el pròxim divendres, dia 23 de juny, pel Consell de Ministres.

La normativa que ja té enllestida a hores d'ara la Conselleria d'Economia, Comerç i Indústria preveu que els establiments comercials de les Illes Balears i Pitiüses puguin obrir 72 hores setmanals amb un màxim de 12 hores diàries de dilluns a dissabte. Els horaris aniran des de les 7 del matí fins a les 23 hores de la nit. L'excepció de dos dies "diumenges o festius" en què els establiments comercials podran obrir, inclosa en l'esborrany propiciat per Sampol, seran establerts pels plens dels ajuntaments corresponents.

Només les zones turístiques quedaran excloses de l'obligació de tancar un dia a la setmana. Però malgrat aquesta excepcionalitat, els comerços ubicats en aquests indrets no veuran augmentat el seu horari comercial amb cap hora, és a dir, que hauran de dividir les 72 hores corresponents en set dies. Aquesta exempció només serà permesa entre el dia 15 de març i el dia 30 d'octubre de cada any. I en aquest cas, correspondrà de nou a cada ajuntament determinar quines són les zones que mereixen la consideració de turístiques.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris